Η αντιμετώπιση των προβλημάτων της απασχόλησης στο Συμβούλιο Υπουργών

Ποιες είναι οι προτάσεις της Επιτροπής
Κυριακή, 08 Μαρτίου 2009 07:00
UPD:16:51

Τα κύρια μηνύματα για την απασχόληση και την κοινωνική προστασία, υπό το πρίσμα της παρούσας οικονομικής κρίσης, θα παρουσιαστούν αύριο Δευτέρα στο Συμβούλιο Υπουργών Απασχόλησης των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες.

Στο Συμβούλιο που γίνεται για την προετοιμασία του Εαρινού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου θα αποφασισθούν τα μέτρα που θα ληφθούν, θα συμμετάσχει η υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Φάνη Πάλλη -Πετραλιά.

Παρουσίες θα υπάρξουν και από την αντιπολίτευση. Η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Απασχόλησης και την Κοινωνικής Προστασίας, Εύη Χριστοφιλοπούλου, ανακοινώθηκε ότι θα πάρει μέρος στη συνάντηση υπουργών και πολιτικών εκπροσώπων για την Απασχόληση και τις Κοινωνικές Υποθέσεις του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES), τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες.

Την ίδια ημέρα η κα Χριστοφιλοπούλου θα έχει κατ' ιδίαν προγραμματισμένη συνάντηση με τον Επίτροπο της Ε.Ε., αρμόδιο για την Απασχόληση, τις Κοινωνικές Υποθέσεις και τις Ίσες Ευκαιρίες, Vladimir Spidla, με τον οποίο θα συζητήσει τα βασικά σημεία των προτάσεων του ΠΑΣΟΚ και των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών για την έξοδο από την κρίση, την ενδυνάμωση του κοινωνικού κράτους, και τη θωράκιση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των πολιτών.

Σημειώνεται ότι στην ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Συμβούλιο Κορυφής σχετικά με την υλοποίηση της ευρωπαϊκής ανάκαμψης και όσον αφορά τον τομέα της απασχόλησης , αναφέρονται τα στοιχεία τα οποία μπορούν να βοηθήσουν τα κράτη μέλη στην κατάρτιση κατάλληλων και αποτελεσματικών μέτρων, τα οποία μεταξύ των άλλων είναι:

- Διατήρηση των ατόμων σε απασχόληση, ιδίως με την παροχή χρηματοδοτικής στήριξης στις προσωρινές εύκαμπτες διευθετήσεις του χρόνου απασχόλησης. Η προσωρινή προσαρμογή του ωραρίου εργασίας («μειωμένη απασχόληση») σύμφωνα με τις ανάγκες παραγωγής μπορεί να αποτελέσει σημαντική πηγή ευελιξίας της εισροής εργασίας. Η πρόληψη των μαζικών απολύσεων ίσως μετριάσει τον κοινωνικό αντίκτυπο της κρίσης, περιορίσει σημαντικά τις δαπάνες των επιχειρήσεων για τις απολύσεις και τις (επανα)προσλήψεις και αποτρέψει την απώλεια ανθρώπινου κεφαλαίου ειδικά στις επιχειρήσεις. Τέτοιες δράσεις πρέπει να συνδυάζονται με μέτρα στήριξης της απασχολησιμότητας και καθοδήγησης των ατόμων σε νέες θέσεις απασχόλησης, παρέχοντας τα μέσα στους εργαζόμενους να επωφεληθούν από νέες ευκαιρίες όταν ανακάμψει η οικονομία. Τα μέτρα αυτά πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο συντονισμού ώστε να αποφευχθούν δευτερογενείς επιπτώσεις σε άλλα κράτη μέλη.

- Ενίσχυση της ενεργοποίησης και επαρκής εισοδηματική στήριξη όσων πλήττονται περισσότερο από την οικονομική επιβράδυνση κάνοντας πλήρη χρήση των παροχών κοινωνικής προστασίας, σύμφωνα με την προσέγγιση της ευελιξίας με ασφάλεια. Στις χώρες στις οποίες η ασφάλιση ανεργίας είναι πολύ περιορισμένη χρονικά, θα πρέπει να εξεταστεί η προσωρινή επέκτασή της και/ή η ενίσχυση των όσων προβλέπονται για τα ελάχιστα εισοδήματα. Τα κίνητρα για επιστροφή στην εργασία θα πρέπει να διατηρηθούν αμετάβλητα και οι ευάλωτες ομάδες να στηριχθούν σύμφωνα με τη στρατηγική ενεργητικής ένταξης.

- Επένδυση στην επανεκπαίδευση και αναβάθμιση των δεξιοτήτων ιδίως για τους εργαζόμενους με μειωμένο ωράριο και σε τομείς που βρίσκονται σε παρακμή. Θα πρέπει να προτιμηθεί εκπαίδευση στοχοθετημένη σε μελλοντικές ανάγκες της αγοράς εργασίας, όπως οικολογική απασχόληση. Προς τούτο θα πρέπει να δοθεί βάρος στην εκτίμηση των μελλοντικών αναγκών σε δεξιότητες. Οι υπηρεσίες απασχόλησης πρέπει να ενισχυθούν ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν την αυξημένη ανεργία.

- Μετριασμός του άμεσου αντίκτυπου της χρηματοπιστωτικής κρίσης στους ιδιώτες με τη λήψη ειδικών μέτρων για την πρόληψη της υπερχρέωσης και τη διατήρηση της πρόσβασης σε χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες. Σε χώρες με μεγάλα καθεστώτα εκ των προτέρων κεφαλαιοποίησης στα συνταξιοδοτικά τους συστήματα, η ανάκαμψη των συνταξιοδοτικών ταμείων είναι μεγάλης σημασίας για την προστασία των σημερινών και των μελλοντικών εισοδημάτων των συνταξιούχων.

-Διασφάλιση της ελεύθερης κυκλοφορίας των εργαζομένων εντός της ενιαίας αγοράς η οποία θα αποτελέσει πηγή νέων ευκαιριών. Μπορεί να συμβάλει στη διευθέτηση επίμονων αναντιστοιχιών μεταξύ δεξιοτήτων και αναγκών της αγοράς εργασίας ακόμη και κατά τη διάρκεια της οικονομικής κάμψης. Στο πλαίσιο αυτό, σκοπός της οδηγίας περί αποσπάσεως εργαζομένων είναι η διευκόλυνση της ελεύθερης κυκλοφορίας των εργαζομένων στο πλαίσιο της διασυνοριακής παροχής υπηρεσιών παρέχοντας, ταυτόχρονα, προστασία κατά του κοινωνικού ντάμπιγκ. Η Επιτροπή θα εργαστεί με τα κράτη μέλη και τους κοινωνικούς εταίρους για μια κοινή ερμηνεία της οδηγίας ώστε να εξασφαλισθεί ότι η εφαρμογή της στην πράξη - ιδίως η διοικητική συνεργασία μεταξύ κρατών μελών - θα έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

- Εξέταση της δυνατότητας λήψης μέτρων στήριξης, όπως η μείωση του μη μισθολογικού κόστους για άτομα χαμηλής ειδίκευσης. Οι μισθολογικές εξελίξεις και τα δημοσιονομικά μέτρα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη την ανταγωνιστική θέση και την αύξηση της παραγωγικότητας εκάστου κράτους μέλους.

- Παροχή επαρκούς στήριξης για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων και του προβλήματος των ατόμων που εγκαταλείπουν πρόωρα τη σχολική εκπαίδευση. Στο πλαίσιο αυτό μπορούν να εκτιμηθούν ήδη τομείς μελλοντικής ανάπτυξης της αγοράς εργασίας, όπως η οικολογική απασχόληση.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα