ΕΛΠΑ: Με σωστά μέτρα η απόσυρση αυτοκινήτων

Κυριακή, 08 Μαρτίου 2009 11:02
UPD:16:57

Το μέτρο της απόσυρσης, εφόσον μελετηθεί και εφαρμοσθεί σωστά, είναι δυνατόν να συμβάλει σημαντικά στην προστασία και βελτίωση του περιβάλλοντος, ιδιαίτερα στις αστικές περιοχές της χώρας. Αυτό τονίζεται σε ανακοίνωση της ΕΛΠΑ με αφορμή τις συζητήσεις των τελευταίων εβδομάδων γύρω από το θέμα.

Όπως επισημαίνεται σχετικά, το περιβαλλοντικό όφελος που θα προκύψει θα είναι κατά πολύ σημαντικότερο από το κόστος που θα έχει η εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου στα δημόσια έσοδα.

Προς το σκοπό αυτό, υπογραμμίζεται ότι πρέπει να αποφευχθούν τα σφάλματα του παρελθόντος, ώστε η απόσυρση των παλαιών αυτοκινήτων να λειτουργήσει ως κίνητρο ανανέωσης παλαιών αυτοκινήτων αποκλειστικά με περιβαλλοντικά κριτήρια.

Η ΕΛΠΑ προτείνει τις βασικές κατευθυντήριες γραμμές ενός τέτοιου σχεδίου που πρέπει να είναι:

- Ποσό μείωσης της τιμής αγοράς νέου οχήματος αντιστρόφως ανάλογο με τους ρύπους (κυρίως εκπομπές CO2) που εκπέμπει το κάθε νέο όχημα, ώστε να ευνοηθούν οι αγορές όσο το δυνατόν «καθαρότερων» περιβαλλοντικά αυτοκινήτων.

- «Πλαφόν» τιμής στην αγορά νέου οχήματος, ώστε να μην εμφανισθεί εκ νέου το φαινόμενο απόσυρσης μικρών οχημάτων με σκοπό την αγορά μεγαλύτερων.

Προς το σκοπό αυτό και εφόσον το μέτρο αποφασιστεί να υιοθετηθεί από την Πολιτεία, η ΕΛΠΑ δηλώνει πρόθυμη να συμβάλει με τη συμμετοχή της στη σχετική ομάδα εργασίας, στη λεπτομερειακή διαμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου, ώστε η εφαρμογή του μέτρου της απόσυρσης να προσφέρει το μέγιστο δυνατό κοινωνικό όφελος.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα