Η ατζέντα των συμβουλίων Eurogroup - Ecofin

Δευτέρα, 09 Μαρτίου 2009 13:17
UPD:13:20

Το Συμβούλιο του Ecofin θα δώσει τη γνώμη του για τα επικαιροποιημένα Προγράμματα Σταθερότητας και Σύγκλισης 21 χωρών – μελών της Ε.Ε., με βάση τις αξιολογήσεις των Προγραμμάτων από την Ε. Επιτροπή.

Για τις Βρυξέλλες αναχώρησε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιάννης Παπαθανασίου, προκειμένου να συμμετάσχει στα Συμβούλια Eurogroup και Ecofin,τα οποία συνεδριάζουν σήμερα και αύριο (9-10/3/2009), αντίστοιχα. Ακολουθεί η ημερήσια διάταξη των Συμβουλίων:

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ EUROGROUP

1. Οικονομική κατάσταση

Θα συζητηθούν οι επιπτώσεις της χρηματοπιστωτικής κρίσης στην πραγματική οικονομία στην Ευρωζώνη και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες καθώς και οι πρόσφατες εξελίξεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές και στις συναλλαγματικές ισοτιμίες των χωρών της Ε.Ε. που δεν μετέχουν στην Ευρωζώνη.

2. Δημοσιονομική Πολιτική και Εφαρμογή των Προγραμμάτων Σταθερότητας και Ανάπτυξης

Θα συζητηθούν τα σχέδια γνώμης του Συμβουλίου για τα Προγράμματα Σταθερότητας των χωρών της Ευρωζώνης καθώς και οι εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και οι γνωμοδοτήσεις της EFC για τις χώρες, για τις οποίες έχει ξεκινήσει η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος.

3. Προετοιμασία του Εαρινού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Με βάση σχετική έκθεση της Ε. Επιτροπής, θα συζητηθούν ορισμένα θέματα, τα οποία αναμένεται να απασχολήσουν το Εαρινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπως οι συστάσεις για την Ευρωζώνη στο πλαίσιο της διαδικασίας της Λισσαβόνας και η έκθεση De Larosiere για το εποπτικό πλαίσιο του χρηματοπιστωτικού τομέα.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ECOFIN

1. Εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης: Προγράμματα Σταθερότητας και Σύγκλισης

Το Συμβούλιο θα δώσει τη γνώμη του για τα επικαιροποιημένα Προγράμματα Σταθερότητας και Σύγκλισης 21 χωρών – μελών της Ε.Ε., με βάση τις αξιολογήσεις των Προγραμμάτων από την Ε. Επιτροπή.

2. Προετοιμασία του Εαρινού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (19-20 Μαρτίου)

α. Έγγραφο Βασικών Θεμάτων

Αναμένεται η υιοθέτηση του τελικού Εγγράφου Βασικών Θεμάτων, το οποίο στη συνέχεια θα υποβληθεί ως συνεισφορά του Συμβουλίου Ecofin στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου (19-20/3/2009). Το σχέδιο εγγράφου βασικών θεμάτων περιλαμβάνει τις παρακάτω θεματικές ενότητες:

- Οικονομική επιβράδυνση και αβεβαιότητα. Επισημαίνεται ο παγκόσμιος χαρακτήρας της οικονομικής κρίσης, η οποία προκαλεί ολοένα και περισσότερες επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία.

- Χρηματοπιστωτικές αγορές. Αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και της ομαλής λειτουργίας των χρηματοπιστωτικών αγορών στην Ε.Ε. Αναμόρφωση και νέος σχεδιασμός του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος.

- Πραγματική Οικονομία. Αποτελεσματική εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Σχεδίου Οικονομικής Ανάκαμψης. Συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο της Στρατηγικής της Λισσαβόνας. Εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

β. Κοινά μηνύματα της Ε.Ε. προς τη Σύνοδο Κορυφής της G20

Κατά την προσεχή σύνοδο κορυφής της G20 αναμένεται να συζητηθεί η λήψη συντονισμένων μέτρων σε διεθνές επίπεδο, προκειμένου να αποκατασταθεί η σταθερότητα των χρηματοπιστωτικών αγορών και να καταστεί δυνατή η βιώσιμη ανάκαμψη των οικονομιών. Στο πλαίσιο αυτό, το Συμβούλιο Ecofin αναμένεται να εγκρίνει τις προτεραιότητες και τα κοινά μηνύματα της Ε.Ε. Οι κοινές θέσεις των κ-μ της Ε.Ε. που αποτυπώνονται στο κείμενο των μηνυμάτων έχουν ως συνισταμένη την ανάγκη αποφυγής του προστατευτισμού, του συντονισμού των προσπαθειών σε παγκόσμιο επίπεδο και της αναθεώρησης των μηχανισμών ρύθμισης και εποπτείας του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος.

γ. Ενοποιημένες κατευθυντήριες γραμμές – Συστάσεις ανά κράτος-μέλος

Στο πλαίσιο της Στρατηγικής της Λισσαβόνας, τα κράτη – μέλη υπέβαλαν τον Οκτώβριο 2008 στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προς αξιολόγηση τα αναθεωρημένα Εθνικά τους Προγράμματα Μεταρρυθμίσεων για την περίοδο 2008-2010 μαζί με τις ετήσιες εκθέσεις εφαρμογής. Η ετήσια Έκθεση Προόδου της Επιτροπής κοινοποιήθηκε στις 28/1/2009. Το Συμβούλιο Ecofin αναμένεται να υιοθετήσει την έκθεση, την οποία θα υποβάλει εν συνεχεία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου.

δ. Μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ

Αναμένεται να εξετασθεί συμβιβαστική πρόταση της Τσεχικής Προεδρίας, σύμφωνα με την οποία θα μπορούσαν να υπαχθούν στους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ ορισμένα αγαθά και υπηρεσίες εντάσεως εργασίας.

ε. Διεθνής χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής και της υπερθέρμανσης του πλανήτη, θα χρειαστεί να αυξηθεί ουσιαστικά η χρηματοδότηση των αναπτυσσόμενων χωρών από τις ανεπτυγμένες και από τους πολυμερείς οργανισμούς.

3. Προτεραιότητες του Συμβουλίου για τον Προϋπολογισμό 2010

Σύμφωνα με την πρακτική των τελευταίων ετών, το Συμβούλιο διαμορφώνει τις κατευθυντήριες γραμμές για τον προϋπολογισμό του επόμενου οικονομικού έτους. Στο πλαίσιο αυτό, η Προεδρία διαμόρφωσε σχέδιο συμπερασμάτων, που θα υποβληθεί προς έγκριση.

Γ. ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΤΕΛΩΝΙΣΜΟ (CENTRALISED CLEARANCE)

Ο κεντρικός τελωνισμός προβλέπει ότι ο εισαγωγέας μπορεί να υποβάλλει την τελωνειακή διασάφηση ηλεκτρονικά από τις εγκαταστάσεις του στο τελωνείο που έχει τη χωρική αρμοδιότητα για αυτές και για τον τόπο που διατηρεί το τελωνειακό του αρχείο, ανεξάρτητα από το Κ-Μ εισόδου των εμπορευμάτων στην Κοινότητα, όπου λαμβάνει χώρα ο έλεγχος των εμπορευμάτων για θέματα ασφάλειας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα