Νέες πιέσεις σκοπεύει να ασκήσει ο Αμερικανός πρόεδρος στη σύνοδο των G20 τον ερχόμενο μήνα προς την κατεύθυνση της αύξησης των έκτακτων δημόσιων δαπανών για τόνωση της παγκόσμιας οικονομίας, έστω και αν διακινδυνεύει ενδεχόμενο ρήγμα στις σχέσεις των ΗΠΑ με τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, οι οποίες επικεντρώνονται περισσότερο στην αναδιάρθρωση της εποπτείας των χρηματοοικονομικών αγορών.
Με την πρώτη του κίνηση στη σκακιέρα της διεθνούς διπλωματίας, ο Μπαράκ Ομπάμα αναμένεται να ζητήσει από τα ευρωπαϊκά κράτη να ανοίξουν τα ταμεία τους για επίσπευση της ανάκαμψης. Τη στήριξή τους στις προτάσεις του Αμερικανού προέδρου αναμένεται να προσφέρουν η Κίνα και οι υπόλοιπες χώρες που εκπονούν μεγαλεπήβολα προγράμματα παροχής τα οποία θεωρούν απαραίτητα για την έξοδο από την κρίση.
Οι διαφορές στις προτάσεις των κρατών θα εξεταστούν διεξοδικά το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στο Λονδίνο όπου θα συνεδριάσουν οι υπουργοί Οικονομικών της ομάδας G20, καθώς και στην Ουάσιγκτον στη διάρκεια της σειράς συναντήσεων των παγκόσμιων ηγετών και των υπουργών Οικονομικών με τον Μπαράκ Ομπάμα.
Με την Ουάσιγκτον φαίνεται να συντάσσεται και το Λονδίνο, καθώς και οι δύο πλευρές ανησυχούν ότι η επιβολή αυστηρότερων ρυθμιστικών μέτρων θα πλήξει τα χρηματοοικονομικά τους κέντρα. Κρατικοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η G20 δεν είναι έτοιμη να θέσει σε εφαρμογή νέους κανονισμούς, γεγονός που καθιστά την ενδεχόμενη επικέντρωση της συνόδου στην εποπτεία αναποτελεσματική.
Οι προτάσεις για αλλαγή των προτεραιοτήτων που εισηγείται η κυβέρνηση Ομπάμα αναμένεται να προσκρούσουν στη Γερμανία, για την οποία η εξισορρόπηση του κρατικού προϋπολογισμού ήταν προτεραιότητα τα τελευταία χρόνια. Η ¶νγκελα Μέρκελ έχει διατυπώσει τους προβληματισμούς της σχετικά με τον υπέρογκο δανεισμό με σκοπό την έξοδο από την κρίση, η οποία, κατά την άποψή της, οφείλεται στην ανεύθυνη συμπεριφορά των ιδιωτικών παραγόντων της αγοράς, καθώς και των κυβερνήσεων.
Ο λόγος που οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν εκπονήσει σημαντικά μικρότερα πακέτα κινήτρων σε σύγκριση με τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο φόβος για αναθέρμανση του πληθωρισμού, καθώς και ότι σε πολλές περιπτώσεις τα ευρωπαϊκά κράτη προσφέρουν μεγαλύτερες παροχές ανεργίας και ασθένειας έναντι των ΗΠΑ.
Μολονότι αδιαμφισβήτητη προτεραιότητα των χωρών της G20 θα είναι η καταπολέμηση του προστατευτισμού, καμία πλευρά δεν έχει στο οπλοστάσιό της συγκεκριμένες προτάσεις. Ακόμη και εάν οι ΗΠΑ καταφέρουν να επιβάλλουν τη γραμμή τους, τα ευρωπαϊκά κράτη δεν πρόκειται να παραμελήσουν το ζήτημα της αυστηρότερης εποπτείας. Ήδη τα κράτη της G20 έχουν αποδεχθεί την ιδέα της εποπτείας των μεγαλύτερων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων από διεθνή «κολέγια» εποπτικών αρχών.
Πηγή: The Wall Street Journal