«Εξυπνη» μηχανή αναζήτησης στο διαδίκτυο

Δευτέρα, 09 Μαρτίου 2009 18:05

Μια νέα μηχανή αναζήτησης στο Διαδίκτυο ετοιμάζει ο ¶γγλος φυσικός Στίβεν Γόλφραμ, ο οποίος διατείνεται ότι είναι «εξίσου σπουδαία με την Google».

Η νέα μηχανή αναζήτησης «κατανοεί» τις ερωτήσεις που θέτουν οι χρήστες και υπολογίζει τις απαντήσεις μέσω ενός σύνθετου μαθηματικού και επιστημονικού μηχανισμού, σύμφωνα με τον δημιουργό της.

Η επεξεργασία της φυσικής γλώσσας αποτελεί τον ευσεβή πόθο πολλών επιστημόνων του κλάδου, καθώς θεωρούν ότι θα καταστήσει δυνατή την «επικοινωνία» των ανθρώπων με τις μηχανές με μηχανικό τρόπο. Σε αυτή τη βάση, πολλοί επιστήμονες έχουν προσπαθήσει κατά καιρούς να δημιουργήσουν ένα σύστημα που θα καταλαβαίνει τον ανθρώπινο λόγο.

Αυτό που κάνουν μέχρι σήμερα οι μηχανές αναζήτησης, μεταξύ των οποίων και η Google, είναι να συγκρίνουν τους όρους αναζήτησης με τα δισεκατομμύρια αρχείων που βρίσκονται αποθηκευμένοι στους διακομιστές τους, προτού προβάλουν τις σελίδες όπου βρίσκεται η απάντηση.

Σύμφωνα με τον Νόβα Σπίβακ, δημιουργό μιας άλλης ευφυούς υπηρεσίας web, της Twine, η Alpha είναι πολύ πιο εντυπωσιακή από οτιδήποτε άλλο υπάρχει σήμερα.

«Με τη Wolfram Alpha είναι σαν να βυθίζεται κανείς σε έναν τεράστιο ηλεκτρονικό εγκέφαλο», γράφει. «Διατυπώνει εξαιρετικά εντυπωσιακές και διεξοδικές ερωτήσεις οι οποίες τίθενται με διάφορους τρόπους στον υπολογιστή, ο οποίος απαντά σε αυτές –δεν κάνει, δηλαδή, μια απλή αναζήτηση σε μια αχανή βάση δεδομένων».

Πηγή: Guardian



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα