Πρωτόκολλο ενεργειακής συνεργασίας Σερβίας - Ιταλίας

Τρίτη, 10 Μαρτίου 2009 10:22

Πρωτόκολλο ενεργειακής συνεργασίας, με το οποίο τίθεται το πλαίσιο της «συστράτευσης» των δύο χωρών στο πεδίο της ενέργειας, υπέγραψαν Σερβία και Ιταλία.

Οι δύο χώρες, σύμφωνα με όσα επισημάνθηκαν από τους υπουργούς Ενέργειας της Σερβίας, κ. Πέταρ Σκούντριτς και Οικονομικής Ανάπτυξης της Ιταλίας, κ. Κλαούντιο Σκάγιολα, των οποίων τις υπογραφές «φέρει» το πρωτόκολλο, επιχειρούν να δώσουν «απάντηση» στην παγκόσμια οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση.

Ο κ. Σκούντριτς τόνισε, εξάλλου, πως το πρωτόκολλο προβλέπει τη συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, με έμφαση στην κατασκευή μικρών και μεσαίων υδροηλεκτρικών σταθμών, αλλά και την αξιοποίηση και εκμετάλλευση της αιολικής και της ηλιακής ενέργειας.

Επίσης, το πρωτόκολλο προβλέπει τη συνεργασία των δύο χωρών στα «πεδία» της πετρελαϊκής βιομηχανίας, της βιομηχανίας του φυσικού αερίου, καθώς και στη μεταφορά της ηλεκτρικής ενέργειας.

«Η υπογραφή του πρωτοκόλλου είναι ένα σημαντικό βήμα για το νέο ενεργειακό, επενδυτικό κύκλο» είπε ο κ. Σκούντριτς και πρόσθεσε πως προβλέπεται, επίσης, η σύσταση κοινοπραξιών σερβικών και ιταλικών εταιρειών που θα συμμετέχουν στην υλοποίηση των ενεργειακών projects.

Στο μεταξύ, ο κ. Σκάγιολα, στη διάρκεια των συνομιλιών που είχε με τον αντιπρόεδρο της σερβικής κυβέρνησης και υπουργό Οικονομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης, κ. Μλάντζαν Ντίνκιτς, υπογράμμισε πως «με επενδεδυμένο κεφάλαιο 800 εκ. ευρώ, η Ιταλία βρίσκεται στις πρώτες πέντε θέσεις των ξένων επενδυτών και συνολικά 200 ιταλικές εταιρείες με 18.000 υπαλλήλους δραστηριοποιούνται στη Σερβία».

Οι δύο άνδρες τόνισαν, εξάλλου, ότι οι σχέσεις Σερβίας - Ιταλίας χαρακτηρίζονται από διαρκή και σταθερή οικονομική συνεργασία, καθώς και ότι η Ιταλία είναι ένας από τους πιο σημαντικούς εμπορικούς εταίρους της Σερβίας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα