Νέο χαμηλό 26ετίας για τον Nikkei

Τρίτη, 10 Μαρτίου 2009 11:06
UPD:14:24

Το ένα πέμπτο της αξίας του υπολογίζεται ότι έχει χάσει ο ιαπωνικός δείκτης εντός του έτους, καθώς η ιαπωνική οικονομία εισχωρεί ολοένα πιο βαθιά στη διεθνή ύφεση.

Σε νέα χαμηλά 26 ετών υποχώρησε σήμερα ο δείκτης Nikkei κυρίως λόγω πιέσεων στον κλάδο των φαρμακοβιομηχανιών. Ο ιαπωνικός δείκτης υποχώρησε στις 7.054,98 μονάδες καταγράφοντας απώλειες 31,05 μονάδων.

Το ένα πέμπτο της αξίας του υπολογίζεται ότι έχει χάσει ο ιαπωνικός δείκτης εντός του έτους, καθώς η ιαπωνική οικονομία εισχωρεί ολοένα πιο βαθιά στη διεθνή ύφεση. Η σημερινή υποχώρηση του δείκτη ήταν, ωστόσο, συγκρατημένη χάρη στις προσδοκίες για παρέμβαση της ιαπωνικής κυβέρνησης με τη λήψη μέτρων διατήρησης των τιμών.

Οι παράγοντες της αγοράς υποστηρίζουν ότι τα κρατικά συνταξιοδοτικά ταμεία στηρίζουν με τις αγορές τους το δείκτη αναφοράς όταν αυτός πλησιάζει το ψυχολογικό φράγμα των 7.000 μονάδων. «Οι ελπίδες για λήψη μέτρων συγκράτησης των τιμών από την ιαπωνική κυβέρνηση κρατούν το δείκτη άνω των 7.000. Χωρίς αυτές τις ελπίδες, θα βρισκόταν σήμερα κάτω από το επίπεδο αυτό», υποστηρίζει ο Φουμιγιούκι Νακανίσι, διευθυντής της SMBC Friend Securities.

«Στο πλαίσιο του περιορισμού των χρεογράφων υψηλού κινδύνου, οι επενδυτές μεταφέρουν τα χρήματά τους από τις μετοχές στα ρευστά διαθέσιμα», συμπληρώνει.

Και οι επενδυτές της αλλοδαπής, όμως, έχουν ρευστοποιήσει μεγάλο μέρος των ιαπωνικών μετοχών εν μέρει εξαιτίας του επαναπατρισμού των κεφαλαίων τους μετά την επιδείνωση των συνθηκών στις εγχώριες αγορές τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της περασμένης εβδομάδας, οι ξένοι επενδυτές ρευστοποίησαν ιαπωνικές μετοχές αξίας 1,6 δισ. δολαρίων εντός της εβδομάδας που έληξε στις 28 Φεβρουαρίου -την 13η συνεχή εβδομάδα που οι επενδυτές της αλλοδαπής καταγράφουν καθαρές πωλήσεις.

Πηγή: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα