E.ON: Προειδοποίηση για την ετήσια κερδοφορία

Σε χαμηλά 5ετίας οι μετοχές
Τρίτη, 10 Μαρτίου 2009 11:32

Μείωση της ετήσιας κερδοφορίας, προ διαγραφών, κατά 10% αναμένει για φέτος η μεγαλύτερη εταιρεία κοινής ωφελείας της Γερμανίας, E.ON, επικαλούμενη τη χαμηλότερη ζήτηση ενέργειας λόγω της ύφεσης.

Σε σημερινή ανακοίνωσή της, η εταιρεία αναφέρει ότι τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη – τα οποία χρησιμοποιεί η E.ON για να υπολογίσει το μέρισμά της – αυξήθηκαν το 2008 κατά 9% στα 5,6 δισ. ευρώ.

Η E.ON ανακοίνωσε επίσης ότι θα μειώσει τις δαπάνες της μέχρι το 2011 κατά έξι δισ. ευρώ, λόγω των «πολύ πιο δύσκολων» οικονομικών συνθηκών. Σύμφωνα με την εταιρεία, η φετινή κερδοφορία αναμένεται να πληγεί από τον χαμηλότερο όγκο πωλήσεων ηλεκτρικής ενέργειας και αερίου καθώς και από τον αντίκτυπο της νομοθεσίας στα δίκτυα.

Τα προσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων και τόκων θα διαμορφωθούν φέτος περίπου στα ίδια επίπεδα με το 2008, προτού αυξηθούν στα 11 δισ. ευρώ το 2010 – έναντι προηγούμενου στόχου για 12,4 δισ. ευρώ – επισημαίνει η Ε.ΟΝ.

Σημειώνεται ότι τα δύο τρίτα των προγραμματιζόμενων επενδύσεων μέχρι το 2011 θα κατευθυνθούν σε νέες ενεργειακές μονάδες στη Ρωσία, τη Σλοβακία, την Ολλανδία και το Βέλγιο. Το υπόλοιπο ποσό θα διατεθεί για τη συντήρηση και αντικατάσταση υφιστάμενων μονάδων παραγωγής και δικτύων στη Γερμανία και τη Βρετανία.

Οι μετοχές της εταιρείας υποχώρησαν σήμερα έως 10% στα 18,16 ευρώ – τα χαμηλότερα επίπεδα από το Μάιο του 2004.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα