ΥΠΟΙΟ: Οχι σε αύξηση του ΦΠΑ

Αβεβαιότητα για την ανάπτυξη
Τρίτη, 10 Μαρτίου 2009 18:06
UPD:19:31

Απέρριψε το ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση του Ecofin στις Βρυξέλλες. Στη φωτογραφία με τον επίτροπο της ΕΕ για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Χοακίν Αλμούνια.

Δεν τίθεται θέμα αύξησης του ΦΠΑ, τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση του Ecofin στις Βρυξέλλες. Δεν μπορεί σε εποχή κρίσης να αυξάνεις το ΦΠΑ, καθώς θα είχε αρνητικό αντίκτυπο στις αγορές, στους χαμηλόμισθους και στους συνταξιούχους, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για τους μισθούς στο Δημόσιο, ανέφερε πως θα καθοριστούν με την εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης.

Γ. Παπαθανασίου: Δεν υπάρχει θέμα ΦΠΑ

Γ. Παπαθανασίου: Δεν υπάρχει θέμα ΦΠΑ

Το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομίας των «27» υιοθέτησε τις γνωμοδοτήσεις της Κομισιόν για τις χώρες με υπερβολικό έλλειμμα, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σε ό,τι αφορά το ρυθμό ανάπτυξης, ανέφερε πως ο ρυθμός με τον οποίο θα μεταβληθεί το ΑΕΠ το 2009 είναι αβέβαιος, όπως αβέβαιη είναι η κατάσταση για όλες τις οικονομίες της ζώνης του ευρώ, ενώ σημείωσε πως για να σημειωθεί ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος από ό,τι είχε προβλεφθεί, κάτι που θα επιβεβαιώσει κατά πάσα πιθανότητα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις οικονομικές της εκτιμήσεις που θα δημοσιοποιήσει το Μάιο.

Οι προοπτικές εξόδου από την οικονομική κρίση μετατίθενται για το 2010, τόνισε ο Έλληνας υπουργός και πρόσθεσε ότι αποτέλεσμα της επιδείνωσης των εκτιμήσεων για την οικονομία θα είναι η αύξηση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων σε όλες της χώρες της ΕΕ, σημειώνοντας ότι κατά μέσο όρο η αύξηση των ελλειμμάτων στην ευρωζώνη είναι 2,5%.

Ερωτηθείς αν επίκειται υιοθέτηση φορολογικών μέτρων, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών ανέφερε ότι κακώς έχει δημιουργηθεί η εικόνα ότι κάθε μέτρο που λαμβάνεται σχετίζεται με τη φορολογία. Σημείωσε ότι μέτρα λαμβάνονται στην Ελλάδα κάθε μέρα και σε πολλές περιπτώσεις είναι διαρθρωτικού χαρακτήρα, που θα πρέπει να έχουν στόχο την περικοπή των δαπανών και τη βελτίωση του μηχανισμού είσπραξης, όπως άλλωστε έχει αφήσει να εννοηθεί ότι επιθυμεί και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Επίσης, ο κ. Παπαθανασίου σημείωσε ότι στις 25 Μαρτίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να ανακοινώσει τις προτάσεις της για επαναφορά του δημοσιονομικού ελλείμματος της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Γαλλίας και της Ιρλανδίας κάτω από το 3% του ΑΕΠ. Οι προτάσεις αυτές θα συζητηθούν στο άτυπο Ecofin στην Πράγα στις 4 Απριλίου.

Επανέλαβε τέλος πως λόγω της χαμηλής ροής των πιστώσεων και των δυσμενών όρων δανεισμού κρίνεται ευρύτερα απαραίτητη η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στις χρηματοοικονομικές αγορές καθώς και η χάραξη από όλα τα κράτη μέλη μιας στρατηγικής που θα επαναφέρει τα δημοσιονομικά ελλείμματα σε χαμηλά επίπεδα. Η γενικότερη τάση που διαμορφώνεται, συμπλήρωσε ο Γ. Παπαθανασίου, είναι ότι ακόμα και για τις χώρες με υψηλά ελλείμματα θα πρέπει να επανέλθουν σε δημοσιονομική σταθεροποίηση σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα