Κίνα: Μείωση του εμπορικού πλεονάσματος

Τετάρτη, 11 Μαρτίου 2009 06:09
UPD:06:16

Πτωτικά κινήθηκε το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας τον Φεβρουάριο καθώς οι εξαγωγές υποχώρησαν από τα επίπεδα ρεκόρ, εντείνοντας τις πιέσεις στην κυβέρνηση να αυξήσει την εσωτερική κατανάλωση για να τονώσει την τρίτη σε μέγεθος οικονομία του κόσμου.

Το έλλειμμα υποχώρησε στα 4,8 δισ. δολ., περίπου το 1/8 του ελλείμματος τον μήνα που πέρασε, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση των τελωνείων της χώρας. Οι εξαγωγές μειώθηκαν 25,7% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Μείωση 24,1% σημείωσαν οι εισαγωγές.

Η κυβέρνηση αναχαίτισε την άνοδο του γιουάν έναντι του δολαρίου και σχεδιάζει να μειώσει τους φόρους εξαγωγής στο μηδέν καθώς η ζήτηση στερεύει εξ αιτίας της παγκόσμιας ύφεση. Ο πρωθυπουργός της χώρας, Γουέν Τζιαμπάο, βασίζεται στο οικονομικό πακέτο στήριξης ύψους 4 τρισ. γιουάν (585 δισ. δολ.) για την ανάπτυξη της οικονομίας μετά την χαμηλότερη ανάπτυξη που σημείωσε σε επτά χρόνια αφήνοντας χωρίς δουλειά εκατομμύρια ανθρώπους.

Κατά μέσον όρο 16 οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News προέβλεπαν ότι το εμπορικό πλεόνασμα θα ήταν 28,3 δισ. δολ., 1% χαμηλότερες οι εξαγωγές και 22,5% λιγότερες οι εισαγωγές.

Τον Ιανουάριο οι εξαγωγές μειώθηκαν 17,5% και οι εισαγωγές μειώθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ, της τάξης του 43,1%. Στοιχεία του Bloomberg υπάρχουν από το 1995.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα