Ιαπωνία: Μείωση των παραγγελιών μηχανολογικού εξοπλισμού

Τετάρτη, 11 Μαρτίου 2009 07:08
UPD:07:20

Μείωση για τέταρτο μήνα σημείωσαν τον Ιανουάριο οι παραγγελίες μηχανολογικού εξοπλισμού στην Ιαπωνία, το μακροβιότερο χρονικό διάστημα σε χρονικό διάστημα τουλάχιστον 20 ετών, καθώς οι εξαγωγές μειώθηκαν και τα κέρδη εξατμίστηκαν.

Οι παραγγελίες – δείκτης των επενδύσεων για τους επόμενους τρεις έως έξι μήνες – μειώθηκαν 3,2% τον Δεκέμβριο, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση της Ιαπωνίας στο Τόκιο. Κατά μέσον όρο, οικονομικοί αναλυτές προέβλεπαν ότι οι παραγγελίες θα είναι λιγότερες κατά 4,8%.

Η Ιαπωνία εμφάνισε το πρώτο έλλειμμα λογαριασμού τρεχουσών συναλλαγών σε 13 χρόνια τον Ιανουάριο, αφήνοντας τις εταιρείες με λιγότερα μετρητά για επενδύσεις σε εργοστάσια και εξοπλισμό. Η Tokyo Electron Ltd., προβλέπει μείωση των κερδών της φέτος.

Ο δείκτης Nikkei 225 αναρριχήθηκε για πρώτη φορά σε τέσσερις ημέρες καθώς ανοδικά κινήθηκαν οι μετοχές διεθνώς μετά την ανακοίνωση της Citigroup Inc. ότι είχε το καλύτερο τρίμηνο από το 2007. Οι μετοχές της Fanuc Ltd., αναρριχήθηκαν 3,8%. Το γιέν διαπραγματεύθηκε στα 98,55 ανά δολάριο στις 10:09 π.μ. στο Τόκιο από 98,82 πριν από την ανακοίνωση των στοιχείων.

Οι ιαπωνικές εξαγωγές μειώθηκαν απροσδόκητα 45,7% τον Ιανουάριο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος ωθώντας τις βιομηχανίες σε μείωση της παραγωγής και με ρυθμό ρεκόρ. Οι εταιρείες προβλέπουν ότι τα κέρδη θα μειωθούν 86% την τρέχουσα χρήση και οι εξαγωγές θα μειωθούν, σύμφωνα με τα στοιχεία του Shinko Research Institute Co.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Morgan Stanley οι εταιρείες θα μειώσουν τις επενδύσεις κατά 12% φέτος καθώς τα κέρδη, η χρηματοδότηση και η δυναμικότητα μειώνονται υπερβολικά. Οι επενδύσεις που αποτελούν περίπου το 16% του ΑΕΠ, μαζί με τις εξαγωγές, οδήγησαν στην οικονομική ανάπτυξη πέντε ετών που έληξε τον Οκτώβριο του 2007.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα