ΕΤΕπ: Εως € 500 εκατ. φέτος στην Κροατία

Τετάρτη, 11 Μαρτίου 2009 11:17

Πόροι 400 έως 500 εκατ. ευρώ θα εισρεύσουν, το 2009, στην Κροατία, μέσω δανειοδοτικών συμφωνιών που θα υπογράψει με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Ο κύριος όγκος του ποσού θα διατεθεί για δράσεις ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν στη διάρκεια της παρουσίασης που έγινε στις Βρυξέλλες. Πέρυσι, η Κροατία έλαβε από την ΕΤΕπ ποσό ύψους 170 εκ. ευρώ για την υλοποίηση αναπτυξιακών projects.

Η συμφωνία για το πρώτο δάνειο, ύψους 200 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ για την Κροατία, κ. Ματίας Κόλατζ Αχνεν, αναμένεται να εγκριθεί μέχρι το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας. Το ποσό θα διαχειριστεί η Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης της Κροατίας, η οποία, με τη σειρά της, θα το διαθέσει στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για έργα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητάς τους, ενώ μέρος του ποσού θα διατεθεί και στην υλοποίηση έργων περιβαλλοντικής προστασίας.

Στο μεταξύ, στα έργα που θα λάβουν πόρους από την περσινή χρηματοδοτική «γραμμή» της ΕΤΕπ στην Κροατία, είναι η κατασκευή του νέου τερματικού σταθμού στο αεροδρόμιο του Ζάγκρεμπ, καθώς και έργα για τον εκσυγχρονισμό των σιδηροδρόμων. Μάλιστα στα σιδηροδρομικά έργα περιλαμβάνεται και η κατασκευή σιδηροδρομικών «διόδων» από την πόλη Ριέκα μέχρι τα σύνορα με την Ουγγαρία. Η συγκεκριμένη «δίοδος» εκτιμάται πως θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα του λιμένα της Ριέκα.

Από το 2001 μέχρι σήμερα η ΕΤΕπ χορήγησε δάνεια ύψους 1,6 δισ. ευρώ στην Κροατία. Ο κύριος όγκος των πόρων κατευθύνθηκε σε έργα ανακατασκευής μεταφορικών υποδομών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα