Η απόδοση των επενδύσεων κύρια πηγή ανησυχίας στις ασφάλειες

‘Ερευνα της PwC για τις προκλήσεις στον κλάδο
Τετάρτη, 11 Μαρτίου 2009 12:02

Η ικανοποιητική απόδοση των επενδύσεων θεωρείται η σημαντικότερη πρόκληση για τον ασφαλιστικό κλάδο, στην προσπάθειά του να ξεπεράσει την οικονομική κρίση, όπως προκύπτει από έρευνα που διενήργησε το CSFI σε συνεργασία με την PricewaterhouseCoopers.

«Χωρίς τη σταθερή απόδοση από τις επενδύσεις, στις οποίες βασίζονταν, οι ασφαλιστικές εταιρείες αντιμετωπίζουν ένα αβέβαιο μέλλον μέσα στη χειρότερη επιχειρηματική κρίση των τελευταίων δεκαετιών», επισημαίνεται στην έρευνα με τίτλο «Insurance Banana Skins» (Οι παγίδες στον ασφαλιστικό κλάδο).

Σημειώνεται ότι στην προηγούμενη έρευνα, που διεξήχθη το 2007, η έμφαση ήταν σε κινδύνους που αφορούσαν τη λειτουργία των επιχειρήσεων, όπως η υπερβολική εποπτεία. Στην τελευταία έρευνα, οι κίνδυνοι που σχετίζονται με την αγορά εμφανίστηκαν στις δέκα πρώτες θέσεις, σηματοδοτώντας μία σημαντική αλλαγή στην κατανόηση των κινδύνων, λόγω της κρίσης.

Σύμφωνα με τη νέα έρευνα, η οποία κατέδειξε πώς οι 400 συμμετέχοντες από 39 χώρες κατατάσσουν τους κινδύνους που αντιμετωπίζει ο κλάδος, στην κορυφή της λίστας βρίσκεται η μακροοικονομική εικόνα και η επίπτωσή της στον ασφαλιστικό κλάδο.

Επίσης, ψηλά στη λίστα των κινδύνων, σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα, βρίσκεται η ποιότητα της διαχείρισης κινδύνου (Nο 6) και η έκθεση σε πολυσύνθετα παράγωγα διαχείρισης κινδύνου, όπως τα credit default swaps (No 8).

Η έρευνα έδειξε ακόμη ότι ο κλάδος αισθάνεται ότι είναι λιγότερο προετοιμασμένος να διαχειριστεί κινδύνους σε σχέση με το 2007, καθώς μόλις το 4% των ερωτηθέντων εκτίμησε ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες είναι καλά προετοιμασμένες σε σύγκριση με το 21% την προηγούμενη φορά.

Παρότι η ανησυχία για υπερβολική εποπτεία έπεσε μερικές θέσεις, παραμένει σημαντικό θέμα σε όλες τις μεγάλες αγορές, κυρίως λόγω της ανησυχίας για κανονιστική παρέμβαση με αφορμή την κρίση.

Η ανησυχία για την ποιότητα της διοίκησης στον ασφαλιστικό κλάδο, που ήταν σε υψηλά επίπεδο το 2007, έπεσε από το No 3 στο No 13.

Επίσης, εντυπωσιακή είναι η πτώση στους κινδύνους που σχετίζονται με το περιβάλλον. Για παράδειγμα, οι φυσικές καταστροφές και η κλιματική αλλαγή, που ήταν στις δέκα υψηλότερες θέσεις, τώρα είναι στις είκοσι πρώτες.

«Το κύριο μήνυμα της έρευνας σχετίζεται με τη διαχείριση της κρίσης. Το ερώτημα είναι αν μπορεί ο ασφαλιστικός κλάδος να διατηρήσει την κερδοφορία και τα κεφάλαιά του για να ξεπεράσει την κρίση. Οι προκλήσεις που υπάρχουν δεν έχουν προηγούμενο», δήλωσε ο συντάκτης της έρευνας, David Lascelles.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα