Κ. Χατζηδάκης: «Δεν κλείνουμε το μάτι σε καμία επιχειρηματική συμπεριφορά»

Κανένας συμβιβασμός
Τετάρτη, 11 Μαρτίου 2009 12:56
UPD:17:05

Ο υπουργός Ανάπτυξης επανάλαβε ακόμη πως δεν θα διστάσει να ζητήσει από τις καταναλωτικές οργανώσεις να προχωρήσουν σε μποϋκοτάζ.

Τις επόμενες μέρες κατατίθεται στη Βουλή το σχέδιο νόμου για την Επιτροπή Ανταγωνισμού, όπως έκανε γνωστό σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, από το βήμα εκδήλωσης του υπουργείου στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Καταναλωτή. Παράλληλα, έτοιμο είναι το Παρατηρητήριο Τιμών για το οποίο θα ανακοινωθούν δράσεις εξοικείωσης μαζί του, ενώ στελεχώνεται και η νέα Ελεγκτική Διεύθυνση στο υπουργείο Ανάπτυξης.

«Είμαστε υπέρ της επιχειρηματικότητας, αλλά πρέπει να είμαστε και σκληροί απέναντι σε όσους υπονομεύουν την αγορά«, τόνισε στην ομιλία του ο υπουργός Ανάπτυξης και επεσήμανε: «Δεν έχουμε λόγο να συμβιβαστούμε με κανένα και δεν ... κλείνουμε το μάτι σε καμία επιχειρηματική συμπεριφορά».

Επίσης, ο κ. Χατζηδάκης γνωστοποίησε ότι θα συνεχίσει τις επαφές με τους εκπροσώπους κλάδων μετά το ΣΕΛΠΕ και την ΕΣΕΕ, ζητώντας από τις επιχειρήσεις να δείξουν ευαισθησία σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία. Στο σημείο αυτό ο υπουργός ζήτησε και από τα ΜΜΕ να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να μην παρουσιάζουν αυξήσεις όπου δεν υπάρχουν. «Εμείς από την πλευρά μας -συμπλήρωσε- κάνουμε ό,τι μπορούμε για την αποτύπωση της αλήθειας και θα επιμείνουμε στην αναφορά των γεγονότων όπως είναι».

Ο υπουργός Ανάπτυξης επανάλαβε ακόμη πως δεν θα διστάσει να ζητήσει από τις καταναλωτικές οργανώσεις να προχωρήσουν σε μποϋκοτάζ. Οπως είπε, από τον Αύγουστο μέχρι σήμερα έχουν αυξηθεί οι τιμές σε 4.000 κωδικούς ενώ έχουν γίνει μειώσεις ή έχουν ανακληθεί αυξήσεις σε 20.000 κωδικούς σούπερ μάρκετ από ένα σύνολο 80.000 κωδικών.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Βλάχος μίλησε για επιχειρηματίες που πηγαίνουν στο υπουργείο διότι έχουν κληθεί για εξηγήσεις και αντιπαραβάλουν το γεγονός ότι δίνουν πολλές θέσεις εργασίας. «Δεν θέλουμε να χαθούν θέσεις εργασίας αλλά δεν θα επιτρέψουμε στρεβλώσεις στην αγορά», παρατήρησε ο κ. Βλάχος.

Σύμφωνα με τον κ. Βλάχο, το πρόβλημα της αγοράς δεν οφείλεται στη δραστηριότητα λίγων ατόμων, αλλά σε χρόνιες στρεβλώσεις. Όταν ήρθε ο καιρός που αυξήθηκαν οι τιμές των πρώτων υλών υπερβολικά, ήταν η χρονική στιγμή που διαπιστώθηκε ότι η χώρα μας δεν είχε τους μηχανισμούς για παρεμβάσεις στην αγορά, σημείωσε και επεσήμανε ότι «αυτό δημιουργείται κομμάτι - κομμάτι, διότι κανένα μέτρο δεν είναι από μόνο του αρκετό για να υπάρχει τάξη στην αγορά. Αλλά πολλά πράγματα είναι καλύτερα από πέρυσι».

Δεν αφήνουμε τα πάντα στην κοινωνική ευθύνη, συνέχισε ο υφυπουργός και τόνισε ότι η νέα υπηρεσία ελεγκτών θα πραγματοποιεί δικές της τιμοληψίες, θα έχει τμήμα με τράπεζα κοστολογικών στοιχείων και ένα τμήμα ελεγκτών.

Εξάλλου όπως είπε, τα χρήματα που δίνονται στις οργανώσεις των καταναλωτών σήμερα είναι 15 φορές περισσότερα από αυτά που λάμβαναν οι οργανώσεις το 2003 και αυτό αποδεικνύει τη σημασία που δίνει το υπουργείο στην δραστηριοποίηση των ίδιων των καταναλωτών.

Ο γενικός γραμματέας Καταναλωτή κ. Οικονόμου με τη σειρά του ζήτησε πιο υπεύθυνη στάση από τα ΜΜΕ στην αντιμετώπιση των θεμάτων της καθημερινότητας, υποστηρίζοντας ότι πολλές φορές καλλιεργούν τον πανικό και σημείωσε ότι η ανάδειξη της ακρίβειας μπορεί να γίνει όταν συνυπολογίζονται όλα τα δεδομένα.

Τέλος, ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου υπογράμμισε ότι η διατήρηση των θέσεων εργασίας πρέπει να είναι πρωταρχικός στόχος. Οπως είπε, σε περιπτώσεις που αποδεδειγμένα υπάρχει δραστηριότητα αθέμιτου ανταγωνισμού, τότε δεν θα διστάσει και η ΕΣΕΕ να προτείνει μποϋκοτάζ, ενώ σημείωσε ότι οι τράπεζες αποτελούν μέρος της ίδιας παραγωγική μηχανής του τόπου και θα πρέπει να εξαντλήσουν και αυτές την ευαισθησία τους σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία για όλους.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα