Mήνυση κατά Citibank για εξαπάτηση επενδυτικού κοινού

Τετάρτη, 11 Μαρτίου 2009 16:00
UPD:17:18

Συζητήθηκε ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου, η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, που κατέθεσαν 250 καταθέτες, με την οποία ζητούν την συντηρητική κατάσχεση ποσού 30 εκατομμυρίων ευρώ από τη Citibank.

Με την αίτησή τους οι καταθέτες υποστηρίζουν ότι η τράπεζα από το 2004 και μετά διακινούσε έντεκα σύνθετα επενδυτικά προϊόντα της Lehman Βrothers Ηoldings, τα οποία, όπως υποστηρίζουν, υποχρέωνε ουσιαστικά τους καταθέτες να αγοράζουν.

Σύμφωνα με την αίτηση, η τράπεζα εξανάγκαζε τους καταθέτες να επενδύουν 25% των καταθέσεών τους για να λάβουν προνομιακό επιτόκιο, ενώ προσθέτουν ότι οι ίδιοι πίστευαν πως εκδότρια και εγγυήτρια των προίόντων ήταν η Citibank και όχι Lehman Βrothers Ηoldings.

Από την πλευρά των αιτούντων κατέθεσαν στο δικαστήριο δύο μάρτυρες, οι οποίοι υποστήριξαν ότι η τράπεζα τους πρότεινε την επένδυση στα συγκεκριμένα προϊόντα, υπό την μορφή προθεσμιακής κατάθεσης και υπό τον όρο ότι τα χρήματα θα παρέμεναν κλειστά για εύλογο χρονικό διάστημα. Είπαν, επίσης, ότι δεν υπέγραψαν σύμβαση με την τράπεζα, αλλά αίτηση αγοράς τίτλων εξωτερικού.

Ο μάρτυρας, που κατέθεσε από την πλευρά της τράπεζας, υποστήριξε ότι το επίμαχο προϊόν ήταν ομόλογο και όχι κατάθεση και ότι στη λήξη του χρονικού διαστήματος, για το οποίο θα παρέμεναν κλειστά τα χρήματα, το κεφάλαιο θα επέστρεφε στους καταθέτες από τον εκδότη του ομολόγου και όχι από τη Citibank. Ο μάρτυρας τόνισε ότι αυτή η διαδικασία περιγράφεται αναλυτικά στους όρους της σύμβασης, που έχουν υπογράψει όλοι οι καταθέτες.

Σύμφωνα με τον συνήγορο των αιτούντων, Πέτρο Μαχά, οι εντολείς του θα υποβάλλουν τις επόμενες ημέρες μήνυση σε βάρος της τράπεζας, ενώ ήδη για την υπόθεση έχει υποβληθεί μήνυση από τον Συνήγορο του Καταναλωτή για εξαπάτηση επενδυτικού κοινού.

Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται τις επόμενες ημέρες.

ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα