Μarfin Popular: Σχέδιο για τη χρηματοδότηση του χρέους της Κύπρου

Συνάντηση Ανδρέα Βγενόπουλου με τον πρόεδρο Χριστόφια
Πέμπτη, 12 Μαρτίου 2009 11:11
UPD:11:36

Τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο της Μαρφίν Λαϊκής Τράπεζας Ανδρέα Βγενόπουλο, δέχθηκε χθες το απόγευμα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

Ο κ. Βγενόπουλος ενημέρωσε τον Κύπριο πρόεδρο για την ετοιμότητα της τράπεζας να προχωρήσει σε σειρά επενδύσεων και κινήσεων, που θα βοηθήσουν -όπως είπε- τόσο την κυπριακή οικονομία όσο και τους μετόχους της Μαρφίν Λαϊκής.

Μεταξύ των κινήσεων της Μαρφίν Λαϊκής, δήλωσε ο κ. Βγενόπουλος εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, είναι η επένδυση 100 εκατομμυρίων ευρώ για ανακαίνιση και επέκταση του Χίλτον Λευκωσίας και η ανάληψη πρωτοβουλίας για άμεση ολοκλήρωση της κατασκευής της μαρίνας στη Λεμεσό, έργα που θα βοηθήσουν στη δημιουργία θέσεων εργασίας, καθώς και η αναχρηματοδότηση του δημόσιου χρέους της Κύπρου για το 2009, με πολύ ευνοϊκούς όρους δανειοδότησης.

«Είμαστε πιασμένοι μέσα στη δίνη μιας παγκόσμιας κρίσης, η οποία βρίσκεται είτε στην αρχή της είτε στη μέση της και δεν είναι πλέον ώρα για λόγια, είναι ώρα για πράξεις», σημείωσε ο κ. Βγενόπουλος.

Όπως είπε, η τράπεζα θα προχωρήσει σε «μια επένδυση 100 εκατομμυρίων ευρώ για να ανακαινίσουμε και να επεκτείνουμε το Χίλτον, χωρίς να διακόψει τη λειτουργία του», με στόχο, όπως διευκρίνισε, να δημιουργηθούν θέσεις στάθμευσης, ένα οικιστικό συγκρότημα και κάποια μαγαζιά που θα λειτουργούν μέσα στο ξενοδοχειακό συγκρότημα.

Αυτή η επένδυση, εκτίμησε, «θα ξεκινήσει άμεσα και πιστεύουμε θα δώσει κάποιες θέσεις εργασίας και θα αναζωογονήσει λίγο, κάποιο μικρό κομμάτι της οικονομίας».

Επίσης, όπως έκανε γνωστό ο κ. Βγενόπουλος, η Μαρφίν Λαϊκή έχει αναλάβει «μια πρωτοβουλία για να ολοκληρωθεί άμεσα το επενδυτικό πρόγραμμα για να φτιαχτεί η μαρίνα της Λεμεσού» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «εκτός του ό,τι και αυτή η επένδυση θα δώσει θέσεις εργασίας, θα συμβάλει πολύ στην ανάπτυξη του τουρισμού και δη του ποιοτικού τουρισμού που τον χρειαζόμαστε στην Κύπρο».

Επιπλέον, ο κ. Βγενόπουλος διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας πως «η Μαρφίν Λαϊκή Τράπεζα έχει ετοιμάσει ένα σχέδιο για να προχωρήσει στη χρηματοδότηση του χρέους της Κύπρου για το 2009, με πολύ ευνοϊκούς όρους» και εξέφρασε την ετοιμότητα της Μαρφίν Λαϊκής να κινηθεί τόσο μόνη της σε αυτό το θέμα όσο και μαζί με άλλες τράπεζες.

«Αυτό θα βοηθήσει την Κυπριακή Δημοκρατία να μην απευθυνθεί στις διεθνείς αγορές, όπου οι όροι της χρηματοδότησης είναι δύσκολοι, εκτίμησε ο κ. Βγενόπουλος και πρόσθεσε:

«Υπάρχει μια κάλυψη την οποία παρέχουμε εμείς ότι η αναχρηματοδότηση του δημοσίου χρέους για το 2009 μπορεί να γίνει με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους και είμαστε έτοιμοι με το σχήμα στο οποίο μπορούν αν θέλουν να συμπράξουν ή όχι άλλες τράπεζες». Αλλά και να μην συμπράξουν άλλες τράπεζες «εμείς πιστεύουμε ότι θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση», συμπλήρωσε.

Όπως εξάλλου είπε, κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Χριστόφια, τον παρακάλεσε να κάνει μια «προσωπική παρέμβαση σε ορισμένες δημόσιες υπηρεσίες από τις οποίες εξαρτάται η λειτουργία μας και η προώθηση των δραστηριοτήτων μας στην Κύπρο, ούτως ώστε να παίρνουν τις αποφάσεις τους με ταχύτητα, με επάρκεια, με ισονομία και αντικειμενικότητα και με σεβασμό στους κανόνες και της Κύπρου αλλά και της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων και των κανόνων της εταιρικής διακυβέρνησης, που το θεωρούμε σοβαρό».

Τέλος, ο κ. Βγενόπουλος ενημέρωσε τον Πρόεδρο Χριστόφια για τη διαφωνία του σε ορισμένες από τις τοποθετήσεις του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Αθανάσιου Ορφανίδη σχετικά με την ενίσχυση της ρευστότητας της κυπριακής οικονομίας. Ο κ. Βγενόπουλος διερωτήθηκε κατά πόσον αυτές οι θέσεις του κ. Ορφανίδη είναι θέσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Τράπεζες, ενώ δήλωσε ότι προσπάθησε να καταλάβει κατά πόσον είναι θέσεις και της πολιτείας, του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και της κυβέρνησης.

ΚΥΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα