Νέο αιολικό πάρκο στην Κρήτη

Από τον Οργανισμό Ανάπτυξης Σητείας
Παρασκευή, 13 Μαρτίου 2009 12:14

Στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μπαίνει δυναμικά ο Οργανισμός Ανάπτυξης Σητείας. Με ένα νέο αιολικό πάρκο στη Σητεία που κατασκευάσθηκε και λειτουργεί ο Οργανισμός Ανάπτυξης Σητείας (ΟΑΣ) Α.Ε. θέτει νέους κανόνες για το ρόλο που μπορούν να παίξουν οι αναπτυξιακές εταιρείες στην Κρήτη.

Το πιλοτικό αιολικό πάρκο που κατασκεύασε ο ΟΑΣ έχει ισχύ 1,2 MW (αποτελείται από δύο ανεμογεννήτριες, μία 0,9MW και μία 0,3 MW) και εγκαταστάθηκε στην περιοχή Μάρε Ζήρου του Δήμου Λεύκης. Είναι ελπιδοφόρο για την ανάπτυξη της Κρήτης ότι το συγκεκριμένο ενεργειακό πάρκο ανήκει αποκλειστικά στην ιδιοκτησία του ΟΑΣ Α.Ε.

Το κόστος του έργου ανήλθε στο ποσό των 1.850.000 ευρώ. Η ετήσια παραγωγή του αιολικού πάρκου υπολογίζεται σε 4.340.000 kwh, τα ετήσια έσοδα σε 304.000 ευρώ και τα καθαρά κέρδη σε 105.000 ευρώ. Ωστόσο και σε αυτή την περίπτωση ο «Δαίδαλος» της ελληνικής γραφειοκρατίας καθυστέρησε την υλοποίηση του έργου επί 8 χρόνια.

Τα επίσημα εγκαίνια του νέου αιολικού πάρκου και ο εορτασμός της υπερδεκαπεντάχρονης λειτουργίας της ιστορικής πρώτης ανεμογεννήτριας θα γίνουν το ερχόμενο καλοκαίρι.

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΒΑΡΔΑΚΗΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα