G20: Διαβεβαιώσεις για τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων

Κυριακή, 15 Μαρτίου 2009 00:12
UPD:10:28
REUTERS/ANDREW WINNING

H G20 θα πάρει "όλα τα αναγκαία μέτρα " για την ανάκαμψη της οικονομίας, ανακοίνωσε σήμερα ο βρετανός υπουργός Οικονομικών Αλιστερ Ντάρλινγκ, κατά το τέλος της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της "Ομάδας" αυτής στο Χόρσαμ, νότια του Λονδίνου.

Ο κ. Ντάρλινγκ συνόψισε έτσι το πνεύμα του τελικού ανακοινωθέντος των υπουργών και των διοικητών των κεντρικών τραπεζών της G20, η οποία δεσμεύτηκε να λάβει "όλα τα μέτρα που θα είναι αναγκαία έως ότου αποκατασταθεί η ανάπτυξη".

Όσο για τα ενδεχόμενα συμπληρωματικής ανάπτυξης οι υπουργοί δήλωσαν σήμερα ότι οι χώρες τους είναι αποφασισμένες να κάνουν τις αναγκαίες προσπάθειες με τον προϋπολογισμό τους για να αποκαταστήσουν την ανάπτυξη, και ότι οι προσπάθειες αυτές θα εκτιμηθούν από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Θα αρχίσουν όμως, "εφαρμόζοντας χωρίς καθυστέρηση τα έκτακτα μέτρα που έχουν ήδη ανακοινωθεί".

Εξάλλου, η επιστροφή της κυκλοφορίας της πίστης είναι "προτεραιότητα", και τα προβλήματα του χρηματοπιστωτικού συστήματος θα καταπολεμηθούν "εκεί όπου είναι αναγκαίο", αναφέρεται στην ανακοίνωση. Η G20 δεσμεύεται εκ νέου "να κάνει τα αναγκαία για να εξασφαλίσει την υγεία των πολύ σημαντικών για το παγκόσμιο σύστημα χρηματοπιστωτικών θεσμών".

Οι κεντρικές τράπεζες δεσμεύτηκαν και αυτές να διατηρήσουν τις "επεκτατικές" νομισματικές πολιτικές για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί" συμπεριλαμβανομένων και των μη συμβατικών μέσων", δηλαδή εκδίδοντας νόμισμα.

Οι υπουργοί Οικονομικών της G20 υπογράμμισαν ακόμη την "επείγουσα ανάγκη" για πολύ σημαντική αύξηση των πόρων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

AΠΕ-ΜΠΕ, Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα