Απώλειες άνω του 3% για το αργό

Δευτέρα, 16 Μαρτίου 2009 10:02

Πτώση άνω του 3% κατέγραψε σήμερα η τιμή του πετρελαίου, με τους επενδυτές να εστιάζουν στην απόφαση του ΟΠΕΚ να τηρήσει στάση αναμονής όσον αφορά σε μια νέα μείωση της παραγωγής του, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση στη Βιέννη.

Αν και η κορυφαία παραγωγός πετρελαίου, Σαουδική Αραβία, άφησε να εννοηθεί πριν από μια εβδομάδα ότι επιθυμεί αυστηρότερη συμμόρφωση με τις προηγούμενες περικοπές του καρτέλ, παρά επιπρόσθετες επίσημες μειώσεις της παραγωγής, άλλα μέλη του ΟΠΕΚ τάχθηκαν υπέρ μιας άμεσης μείωσης, προκειμένου να αποτραπεί η περαιτέρω πτώση των τιμών.

Κατά την χθεσινή συνάντησή τους, τα μέλη του οργανισμού συμφώνησαν να εφαρμόσουν πιο αυστηρά τις αποφασισθείσες περικοπές της παραγωγής και να συναντηθούν ξανά στα τέλη Μαΐου προκειμένου να αποφασίσουν την περαιτέρω στάση τους.

Στις 09:23 (ώρα Ελλάδος), η τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού για παράδοση τον Απρίλιο υποχωρούσε κατά 1,75 δολάρια, ή 3,8%, στα 44,50 δολάρια το βαρέλι.

Στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων του Λονδίνου, η τιμή του πετρελαίου τύπου Brent διαμορφωνόταν στα 43,83 δολάρια το βαρέλι, μειωμένη κατά 1,10 δολάρια, ή 2,4%.

«Ήταν μια εύλογη απόφαση για τον ΟΠΕΚ τη συγκεκριμένη στιγμή, αλλά αυτό σημαίνει πως δεν θα πρέπει να περιμένουν να δουν τις τιμές πετρελαίου στα 50 δολάρια στο άμεσο μέλλον», εκτιμά ο Τζόναθαν Κόρναφελ της Hudson Capital Energy στη Σιγκαπούρη.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα