Δ. Αβραμόπουλος: «Το στοίχημα κερδήθηκε»

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση
Δευτέρα, 16 Μαρτίου 2009 13:57
UPD:16:47
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το στοίχημα κερδήθηκε, άλλαξε το τοπίο των οικονομικών της υγείας και ήδη έχουν εξοικονομηθεί περίπου 150 εκατ. ευρώ, υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα με τον πρωθυπουργό στό Μέγαρο Μαξίμου.

Όπως είπε ο κ. Αβραμόπουλος, ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για την τελευταία νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου, η οποία όπως σημείωσε, «επιβάλλει όρους νοικοκυρέματος και χρηστής διαχείρισης, διαμορφώνει ένα πιο πολιτισμένο περιβάλλον για τους Έλληνες γιατρούς, ενισχύει το δυναμικό μέσω των εκτάκτων προσλήψεων - κατά 5.500 τον κλάδο των νοσηλευτών και 4.500 των γιατρών - και ανοίγει μια νέα προοπτική για το δημόσιο, το Εθνικό Σύστημα Υγείας».

O υπουργός Υγείας ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για όλα τα μέτρα που απέβλεπαν στο νοικοκύρεμα των οικονομικών του ευρύτερου χώρου της υγείας.

Επιπρόσθετα ο υπουργός Υγείας ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για όλα τα μέτρα που απέβλεπαν στο νοικοκύρεμα των οικονομικών του ευρύτερου χώρου της υγείας.

Αναφερόμενος στοο νέο σύστημα προμηθειών (με την εγκατάσταση σύγχρονων συστημάτων διαχείρισης σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας), ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι σήμερα «δεν υπάρχει ούτε ένα νοσοκομείο που δεν καταρτίζει ισολογισμούς, που δεν προγραμματίζει σωστά και που δεν συνεργάζεται με τις κεντρικές υπηρεσίες του υπουργείου και την Επιτροπή Προμηθειών για όλα τα θέματα, που αφορούν και στις προμήθειες αλλά και στην οικονομική διαχείριση».

«Παραλάβαμε ένα ακατάστατο, άναρχο τοπίο, κατακερματισμένο και αμαρτωλό. Αυτά όλα ανήκουν στο παρελθόν. Όλα αυτά οδηγούν σε μια σειρά από συγκεκριμένες πολιτικές, που έχουν σαν πρώτη θετική επίπτωση, οικονομία κλίμακας, που ήδη για τον χρόνο που πέρασε μας οδήγησε σε εξοικονόμηση περίπου 150 εκατομμυρίων ευρώ», υποστήριξε ο υπουργός, εκτιμώντας πως με την ολοκλήρωση της οργάνωσης - υποδομής της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας, «μόνο για το χρόνο που είναι σε εξέλιξη, θα έχουμε επίσης οικονομία κλίμακας, που θα φτάνει μέχρι και τα 500 εκατομμύρια ευρώ».

Δ. Αβραμόπουλος: Νέα προοπτική για το ΕΣΥ

Δ. Αβραμόπουλος: Νέα προοπτική για το ΕΣΥ

Μείωση δαπανών για τις προμήθειες κατά 30% - 35%

Όσον αφορά τα χρέη των νοσοκομείων, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Αβραμόπουλος δήλωσε ότι και αυτό το θέμα βαίνει προς την τελική του ρύθμιση, μετά και την τελευταία συνάντηση που είχε ο υπουργός Οικονομίας Γ. Παπαθανασίου με τους εκπροσώπους των προμηθευτών.

«Μας κληροδοτήθηκε από το παρελθόν ένα σύστημα, με το οποίο, όπως είχα πει δημόσια, εμείς δεν συμφωνούσαμε. Δηλαδή, κάθε τρία-τέσσερα χρόνια να τακτοποιούνται, να διευθετούνται όλες αυτές οι εκκρεμότητες. Με ό,τι αυτό συνεπαγόταν σε επιβάρυνση για τα δημόσια οικονομικά», εξήγησε ο υπουργός και τόνισε: «Αυτό το σύστημα τελειώνει πια. Τώρα οι πληρωμές θα γίνονται σε πραγματικό χρόνο, δηλαδή μέσα σε χρονικό διάστημα τριών μηνών, από την ώρα που θα έχει ολοκληρωθεί βεβαίως ο διαγωνισμός και η προμήθεια. Και έτσι, θα έχουμε περίπου 30% με 35% λιγότερες δαπάνες για τις προμήθειες, το δημόσιο σύστημα να μην έχει καμία έλλειψη και οι προμηθευτές, να είναι ικανοποιημένοι, τόσο με τη διαδικασία, που θα εμπεδώνει τη διαφάνεια και τη χρηστή διαχείριση, αλλά και για το γεγονός ότι θα πληρώνονται στην ώρα τους».

«Καταφέραμε αυτό που ήταν ο στόχος. Και θεωρώ μεγάλη τιμή για την κυβέρνηση και το υπουργείο μας ότι το στοίχημα κερδήθηκε. ¶λλαξε το τοπίο των οικονομικών της υγείας», κατέληξε ο κ. Αβραμόπουλος.

ΠΑΣΟΚ: Ξέφρενη διόγκωση των χρεών

Ο υπουργός Υγείας «με το προχειρογράφημα που ονομάζει “νέο σύστημα προμηθειών”, το οποίο στα δύο χρόνια που ισχύει έχει να επιδείξει μόνο διαδοχικές παραιτήσεις των Προέδρων, που ο κ. Αβραμόπουλος διόρισε, όχι μόνο εξοικονόμηση δεν υπήρξε, αλλά αντίθετα υπάρχει ξέφρενη διόγκωση των χρεών των νοσοκομείων, μέσα από παράνομες και αδιαφανείς διαδικασίες».

Τα παραπάνω δήλωσε ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Υγείας Γιώργος Φλωρίδης και κάλεσε τον κ. Αβραμόπουλο να «εγκαταλείψει τις πολιτικές παραπλάνησης και υπεκφυγής».

Πρόσθεσε δε ότι «τα νοσοκομεία αναγκάζονται, λόγω της αναστολής στην προμήθεια των υλικών, να καταφεύγουν κυριολεκτικά στη “μαύρη αγορά”, αγοράζοντας τις στοιχειώδεις ποσότητες υλικών, σε πολλαπλάσια αξία».

ΚΚΕ: «Το νοικοκύρεμα διαψεύδεται από την τραγική πραγματικότητα»

«Το νοικοκύρεμα που επικαλείται η κυβέρνηση στα οικονομικά των νοσοκομείων διαψεύδεται από την τραγική πραγματικότητα που βιώνουν τα λαϊκά στρώματα και οι εργαζόμενοι στο χώρο της υγείας», αντέτεινε το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του με αφορμή τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας.

«Η υγεία δεν απαλλάχτηκε από τη ληστεία των εταιρειών, ούτε πρόκειται να απαλλαγεί με το νέο σύστημα των κεντρικών προμηθειών. Οι εργαζόμενοι διαπιστώνουν ότι δεν μειώθηκαν τα χρήματα που πληρώνουν για υπηρεσίες υγείας. Αντίθετα πληρώνουν όλο και περισσότερο λόγω των συστηματικών περικοπών που γίνονται, γενικότερα της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών υγείας», επισημαίνει το Κομμουνιστικό Κόμμα καλώντας τους εργαζομένους «να μην συμβιβαστούν με τις ψευτοαλλαγές και τις επαναλαμβανόμενες ψευτοϋποσχέσεις για χιλιάδες προσλήψεις στην υγεία».

ΣΥΝ: «Αν το ΕΣΥ ήταν τράπεζα θα είχε σωθεί»

«Για άλλη μια φορά ο κ. υπουργός Υγείας αντιστρέφει την πραγματικότητα και μοιράζεται με τον κ. πρωθυπουργό τις εικονικές πραγματικότητες που κατασκευάζει ο καθένας τους», σχολίασε ο Συνασπισμός και πρόσθεσε:

«Στο μεταξύ οι πολίτες βιώνουν την κατάρρευση της δημόσιας υγείας ενώ με τη μείωση των λειτουργικών δαπανών οι συνέπειες της κρίσης φορτώνονται στο ήδη υποβαθμισμένο και υποχρηματοδοτούμενο ΕΣΥ. Αν το Εθνικό Σύστημα Υγείας ήταν Τράπεζα θα είχε σωθεί».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα