«Στα 60-75 δολ. η ιδανική τιμή για το πετρέλαιο»

Σύμφωνα με τον υπουργό Πετρελαίου της Σ. Αραβίας
Δευτέρα, 16 Μαρτίου 2009 14:16

«Αν και οι ημέρες του “εύκολου” πετρελαίου έχουν παρέλθει, οι ημέρες του πετρελαίου ως πρωταρχική πηγή καυσίμων για τους κατοίκους του πλανήτη απέχουν πολύ από το να αποτελούν παρελθόν», εκτίμησε ο αλ Ναΐμι.

Στα 60 με 75 δολάρια το βαρέλι τοποθετεί την «ιδανική» τιμή για το πετρέλαιο ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, Αλι αλ Ναΐμι.

«Θα έλεγα ότι η ιδανική τιμή του πετρελαίου που θα επιτρέψει στους περιθωριακούς παραγωγούς εναλλακτικών ενεργειακών πόρων να διαθέσουν περισσότερους πόρους στην αγορά είναι μεταξύ 60 και 75 δολαρίων το βαρέλι», δήλωσε ο αλ Ναΐμι, την επομένη της απόφασης του ΟΠΕΚ να μην προχωρήσει σε νέα μείωση της παραγωγής του.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο περιθώριο ενεργειακού και περιβαλλοντικού συνεδρίου στη Γενεύη, ο Σαουδάραβας υπουργός υποστήριξε ότι τα ορυκτά καύσιμα θα παραμείνουν ζωτικής σημασίας για την παγκόσμια ενεργειακή αγορά για δεκαετίες και πρέπει να γίνουν πιο «καθαρά» και πιο αποτελεσματικά.

«Αν και οι ημέρες του “εύκολου” πετρελαίου έχουν παρέλθει, οι ημέρες του πετρελαίου ως πρωταρχική πηγή καυσίμων για τους κατοίκους του πλανήτη απέχουν πολύ από το να αποτελούν παρελθόν», εκτίμησε ο αλ Ναΐμι, υποστηρίζοντας ότι ο κόσμος θα βασίζεται για δεκαετίες στα ορυκτά καύσιμα για την κάλυψη των τεσσάρων πέμπτων των ενεργειακών αναγκών του.

Επέσυρε, παράλληλα, την προσοχή των συνέδρων στις επενδύσεις της Σαουδικής Αραβίας στην ηλιακή ενέργεια και εξέφρασε την ελπίδα ότι η χώρα του θα γίνει ο μεγαλύτερος παγκοσμίως προμηθευτής ηλιακής ενέργειας.

«Ο μεγαλύτερος παγκοσμίως εξαγωγέας πετρελαίου ελπίζει να καταστεί, επίσης, ο μεγαλύτερος προμηθευτής ηλιακής ενέργειας στον πλανήτη, κάποια στιγμή», υπογράμμισε ο Σαουδάραβας υπουργός Πετρελαίου.

Διαβεβαίωσε, τέλος, ότι τα αποθέματα πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, τα μεγαλύτερα στον πλανήτη, επαρκούν για τουλάχιστον 80 χρόνια με τους σημερινούς ρυθμούς άντλησης.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο, Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα