Μ. Χρυσοχοΐδης: Η κυβέρνηση Καραμανλή συνέθλιψε τη μεσαία οικογένεια

Τρίτη, 17 Μαρτίου 2009 15:34
UPD:16:08

Αδικη χαρακτήρισε την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Ανάπτυξης, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον εισηγητή του ΚΤΕ Ανάπτυξης του Κινήματος, Απόστολο Κατσιφάρα, και το γραμματέα του Τομέα, Φίλιππο Σαχινίδης. Όπως υπογράμμισε, οι συνέπειες αυτής της πολιτικής είναι ορατές στην πραγματική οικονομία. Το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για προκλητικές ανατιμήσεις σε είδη πρώτης ανάγκης, επισημαίνοντας παράλληλα πως την τελευταία πενταετία η μηνιαία δαπάνη μιας τετραμελούς οικογένειας για είδη πρώτης ανάγκης έχει αυξηθεί κατά 34%.

Οι συνέπειες της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης Καραμανλή τα τελευταία χρόνια είναι ήδη ορατές στην πραγματική οικονομία και στις επιχειρήσεις, όπως και στα νοικοκυριά, τα φτωχά και της μεσαίας τάξης, και βεβαίως στη δημοσιονομική πραγματικότητα της χώρας, η οποία μέρα με τη μέρα γίνεται όλο και πιο εφιαλτική, παρατήρησε ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Ανάπτυξης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Αυτή η άδικη οικονομική πολιτική –πρόσθεσε- έχει οδηγήσει στη μεταφορά πλούτου από τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού περίπου στο 20% του πληθυσμού. «Το κόμμα του μεσαίου χώρου συνέθλιψε κυριολεκτικά τη μεσαία οικογένεια που εργάζεται σκληρά σήμερα για να τα βγάλει πέρα. Αυτή είναι η πραγματικότητά μας σήμερα στη χώρα», υπογράμμισε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Όπως είπε το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, μέσα σε πέντε χρόνια η μηνιαία δαπάνη μιας τετραμελούς οικογένειας για είδη πρώτης ανάγκης έχει αυξηθεί κατά 273 €, δηλαδή 34%. Ετησίως, εξήγησε, αυτό μεταφράζεται σε μια πρόσθετη επιβάρυνση ύψους 3.275 € ανά οικογένεια, δηλαδή από το 2004 μέχρι σήμερα χάνονται σχεδόν δύο επιπλέον μισθοί υπαλλήλων προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες σε τρόφιμα και βασικά είδη πρώτης ανάγκης.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Χρυσοχοΐδης, μόνο στην κατηγορία των τροφίμων καταγράφεται αύξηση 37,7% την τελευταία πενταετία. Δηλαδή πρόσθετη μηνιαία επιβάρυνση από τα αλλεπάλληλα μπαράζ των ανατιμήσεων των τροφίμων των τελευταίων χρόνων ύψους 243 €, ή συνολική δαπάνη για τρόφιμα στα 888 € από 645€ που ήταν το 2004.

Ειδικά για τα είδη που προμηθεύονται οι καταναλωτές από λαϊκές αγορές, αρτοπωλεία και καταστήματα τοπικών αγορών έχουν αυξηθεί κατά 64%, ενώ αντίστοιχα οι αυξήσεις στις μεγάλες και οργανωμένες αγορές του λιανικού εμπορίου φθάνουν το 30%.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης μίλησε επίσης για προκλητικές ανατιμήσεις σε βάθος πενταετίας σε μια σειρά από σημαντικά τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης. Ενδεικτικά ανέφερε: παστεριωμένο γάλα 52,5%, γιαούρτι 75% και μια σειρά άλλα προϊόντα όπως το ψωμί 100%, προϊόντα δηλαδή που μπαίνουν καθημερινά σε όλα τα σπίτια και στο καλάθι της νοικοκυράς.

«Η λίστα αυτή θα σταλεί στον Υπουργό Ανάπτυξης, για να κατανοήσουν για μια ακόμη φορά ότι η οικονομική πολιτική, η πολιτική που αφορά τα λαϊκά εισοδήματα, η πολιτική που αφορά τη στήριξη της οικογένειας δεν περνάει μέσα από επικοινωνιακά τρικ, από συναντήσεις που κάνει ο υπουργός με διάφορες ομάδες επιχειρηματικές προκειμένου να δημιουργεί εντυπώσεις περί παγώματος των τιμών ή μείωσης των τιμών», παρατήρησε χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Χρυσοχοΐδης στην αγορά καυσίμων, επισημαίνοντας πως σήμερα ο Έλληνας καταναλωτής πληρώνει ακριβά την αμόλυβδη, την ώρα που οι διεθνείς τιμές πετρελαίου εξακολουθούν να παραμένουν χαμηλά, περίπου στα 43 δολάρια, και η διεθνής τιμή της βενζίνης στα 407,75 δολάρια ανά τόνο.

«Αμεση επαναδιαπραγμάτευση του ΕΣΠΑ»

Τέλος, ο κ. Χρυσοχοΐδης μίλησε για έλλειψη πόρων στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, εξαιτίας της οποίας υπάρχει ένα τεράστιο ζήτημα ασφυξίας στην αγορά, έλλειψη επενδύσεων και μεγάλες καθυστερήσεις στον αναπτυξιακό νόμο.

Η κρίση και η έλλειψη πόρων από πλευράς εθνικού προγράμματος οδηγεί τα πράγματα στο κόκκινο, υπογράμμισε και έκανε λόγο για συνειδητή καθυστέρηση στην έναρξη του ΕΣΠΑ, επειδή δεν υπήρχαν εθνικοί πόροι. Όπως σημείωσε ο εισηγητής του ΚΤΕ Ανάπτυξης του Κινήματος, Απόστολος Κατσιφάρας, «2,5 χρόνια από την έναρξη του ΕΣΠΑ δεν έχει περάσει ούτε ένα ευρώ στην επιχειρηματικότητα και στην αγορά».

Ακόμη και τα εκτελούμενα από το Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης έργα παρουσιάζουν μεγάλες καθυστερήσεις λόγω καθυστέρησης της καταβολής της δημόσιας χρηματοδότησης, υποστήριξε ο κ. Χρυσοχοΐδης και ζήτησε την άμεση επαναδιαπραγμάτευση και οργανωτική αναδιανομή των προτεραιοτήτων του ΕΣΠΑ, δίνοντας έμφαση στην Πράσινη Οικονομία.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα