Coca-Cola: Προς ματαίωση η εξαγορά της Huiyuan

Τετάρτη, 18 Μαρτίου 2009 07:45
UPD:07:52

Στη ματαίωση της προσφοράς της ύψους 2,3 δισ. δολ. για την εξαγορά της China Huiyuan Juice Group Ltd., ενδέχεται να προχωρήσει η Coca-Cola Co., σύμφωνα με δημοσίευμα της Financial Times, ωθώντας τις μετοχές της κινεζικής εταιρείας παραγωγής ποτών 19% χαμηλότερα – ποσοστό ρεκόρ.

Το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου δεν θέλει την εξαγορά της China Huiyuan από την Coca-Cola, αναφέρει το δημοσίευμα, επικαλούμενο ανθρώπους που προτίμησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους. Η εξαγορά – εάν επιτευχθεί – θα είναι η μεγαλύτερη κινεζικής εταιρείας από ξένη και η δεύτερη μεγαλύτερη που εμποδίζει το υπουργείο από την εφαρμογή του νόμου κατά των μονοπωλίων την 1η Αυγούστου.

Η εγκατάλειψη αυτής της εμπορικής συναλλαγής θα κοστίσει στη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής αναψυκτικών στον κόσμο, Coca-Cola, την ευκαιρία να αυξήσει το μερίδιό της στην αγορά χυμών της Κίνας πλέον του 20%. Οι πωλήσεις χυμών από φρούτα και λαχανικά στην Κίνα ενδέχεται να αυξηθούν 20% φθάνοντας τα 97,1 δισ. γιουάν (14 δισ. δολ.) φέτος, περίπου με τον διπλάσιο ρυθμό για τα ανθρακούχα ποτά, σύμφωνα με το Euromonitor International.

Οι μετοχές της Huiyuan υποχώρησα στα 8,30 δολ. Χονγκ Κονγκ η μία, τα μέγιστα από την έναρξη της διαπραγμάτευσής τους τον Φεβρουάριο του 2007. Η τιμή είναι 32% χαμηλότερη από τα 12,20 δολ. Χονγκ Κονγκ που προσφέρει ανά μετοχή η Coca-Cola. Η διαπραγμάτευση των μετοχών της κινεζικής εταιρείας ανεστάλη, 13 λεπτά μετά τις 10 π.μ. κατά την έναρξη της συνεδρίασης στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ.

Η Coca-Cola είχε στην Κίνα μερίδιο αγορά 15% στα εμφιαλωμένα ποτά το 2007 έναντι 6% της Pepsi, σύμφωνα με το Euromonitor ενώ ελέγχει το 54% της αγοράς σόδας στην Κίνα έναντι 31% της Pepsi. Στην αγορά χυμών από φρούτα και λαχανικά η Coca-Cola έχει μερίδιο 10%, ενώ το μερίδιο της Pepsi είναι πολύ μικρό για να μετρηθεί.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα