Ελ Σαλβαδόρ: Στη Βραζιλία το πρώτο ταξίδι του νεοκλεγέντα προέδρου

Τετάρτη, 18 Μαρτίου 2009 08:53

Το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στη Βραζιλία, θα κάνει αύριο ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του Σαλβαδόρ, Μαουρίσιο Φούνες, δήλωσαν αξιωματούχοι, δύο ημέρες μετά το θρίαμβο του υποψηφίου των πρώην μαρξιστών ανταρτών, του Μετώπου Φαραμπούντο Μαρτί για την Εθνική Απελευθέρωση (FMLN) στις εκλογές της Κυριακής.

Ο Φούνες, πρώην τηλεοπτικός δημοσιογράφος, κέρδισε τον υποψήφιο της συντηρητικής παράταξης - που κυβερνούσε επί 20 χρόνια αδιαλείπτως την Κεντροαμερικανική χώρα -, Ροδρίγο ¶βιλα, της Εθνικής Ρεπουμπλικανικής Συμμαχίας (ARENA).

Η νίκη του Φούνες, μετά από μια διαδικασία που όλοι οι παρατηρητές χαρακτήρισαν ιδιαίτερα ειρηνική, σήμανε την ένταξη του Σαλβαδόρ στο κύμα των χωρών της Λατινικής Αμερικής οι οποίες στράφηκαν στην αριστερά.

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα αύριο Πέμπτη, δήλωσε, υπό τον όρο της τήρησης της ανωνυμίας του, στέλεχος του FMLN.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες ήταν ο πρώτος ξένος ηγέτης που συνεχάρη το Φούνες για τη νίκη του την Δευτέρα, δηλώνοντας πως θα επιδιώξει «την εμβάθυνση των δεσμών αδελφοσύνης ανάμεσα στους λαούς μας και τις κυβερνήσεις μας».

Ωστόσο ο νεοεκλεγείς Φούνες έχει δηλώσει ότι θεωρεί εαυτόν ιδεολογικά «συγγενέστερο» με το Λούλα, κι έχει τονίσει πως θέλει να διατηρήσει τη στενή σχέση της χώρας του με την Ουάσινγκτον. Οι ΗΠΑ παρακολούθησαν στενά τις εκλογές. Η Ουάσινγκτον είχε στηρίξει την αυταρχική στρατιωτική κυβέρνηση στην διάρκεια του εμφυλίου στο Ελ Σαλβαδόρ. Σήμερα φιλοξενεί πάνω από 2,5 εκατ. μετανάστες από τη χώρα, που αποτελούν μια από τις βασικότερες πηγές συναλλάγματος για την οικονομία της.

Ο Τομ Σάνον, κορυφαίο στέλεχος του Στέητ Ντιπάρτμεντ με αρμοδιότητα τη Λατινική Αμερική, αναμένεται αργότερα σήμερα Τετάρτη στο Σαν Σαλβαδόρ για να συναντηθεί με το Φούνες και τον απερχόμενο πρόεδρο Αντόνιο Σάκα, σύμφωνα με ανακοινωθέν της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Ελ Σαλβαδόρ.

Ο Φούνες θα αναλάβει καθήκοντα την 1η Ιουνίου και θα κληθεί, τα επόμενα πέντε χρόνια, να αντιμετωπίσει μια σωρεία προβλημάτων - την οικονομική κρίση, την φτώχεια που μαστίζει μεγάλο μέρος του πληθυσμού, και την εγκληματικότητα των συμμοριών, που έχει φέρει το Σαλβαδόρ στις πρώτες θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης όσον αφορά τους φόνους ανά αριθμό κατοίκων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα