Ματαιώθηκε η εξαγορά της Huiyuan από την Coca-Cola

Τετάρτη, 18 Μαρτίου 2009 09:37
UPD:09:55

Φρένο στην προσφορά ύψους 2,3 δισ. δολαρίων της Coca-Cola για την εξαγορά της China Huiyuan Juice Group Ltd. – η οποία θα ήταν και η μεγαλύτερη ξένη επένδυση της αμερικανικής εταιρείας – έβαλε η κινεζική κυβέρνηση.

Σε σημερινή ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εμπορίου της χώρας αναφέρει ότι αποφάσισε να μπλοκάρει τη συμφωνία, καθώς αυτή ενδέχεται να προσφέρει «δεσπόζουσα θέση» στην Coca-Cola, περιορίζοντας τον ανταγωνισμό στην κινεζική αγορά χυμών και καθιστώντας δυσκολότερη την επιβίωση των μικρότερων εταιρειών.

«Αυτό θα μπορούσε να αναγκάσει τους καταναλωτές να πληρώνουν υψηλότερες τιμές και να έχουν πρόσβαση σε μια μικρότερη ποικιλία προϊόντων», αναφέρει το υπουργείο.

Η απόφαση αυτή αφαιρεί από την Coca-Cola τη δυνατότητα να αυξήσει το μερίδιό της στην αγορά της Κίνας σε άνω του 20%. Οι πωλήσεις χυμών από φρούτα και λαχανικά στην Κίνα ενδέχεται να αυξηθούν κατά 20% φέτος στα 97,1 δισ. γουάν (14 δισ. δολ.), σύμφωνα με το Euromonitor International.

Την ματαίωση της εξαγοράς είχε αποκαλύψει δημοσίευμα των Financial Times, ωθώντας τις μετοχές της κινεζικής εταιρείας σε πτώση – ρεκόρ της τάξης του 19%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα