Δεν θα λάβουν καμία αύξηση για το 2009 οι δημόσιοι υπάλληλοι με μηνιαίο εισόδημα άνω των 1.700 ευρώ, όπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιάννης Παπαθανασίου.
«Στους δημόσιους υπάλληλοι με μικτές αποδοχές πάνω από 1.700 ευρώ δεν θα δοθούν αυξήσεις», ανέφερε ο κ. Παπαθανασίου σε συνέντευξη Τύπου.
«Οι αποφάσεις που σημερα ανακοινώνουμε είναι ασφαλώς δύσκολες, πιστεύω πως όλοι καταλαβαίνουν πως βιώνουμε αυτήν την πρωτογνωρη κρίση. Μόνο μια είναι η υπεύθυνη και ρεαλιστική πολιτική, να μειώσουμε δραστικά τις δαπάνες του δημοσίου, άλλη λύση, μόνιμη δεν υπάρχει», τόνισε ο υπουργός.
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο κ. Παπαθανασίου δήλωσε ότι παραμένει ο στόχος για έλλειμμα 3,7% φέτος.
Σύμφωνα με τα όσα είπε ο υπουργός:
- Μισθωτοί δημοσίου των οποίων οι μικτές αποδοχές στις 31/12/2008 έφταναν μέχρι και τα 1.500 ευρώ μηναίως εξαιρουμένης της οικογενειακής παροχής, θα λάβουν εφάπαξ έκτακτο οικονομικό βοήθημα 500 ευρώ. Αφορολόγητο το ποσό, δεν θα επιβαρυνθεί με εισφορές και άλλες κρατήσεις
- Αντίστοιχα, μισθωτοί του δημοσίου των οποίων οι μικτές αποδοχές φτάνουν έως 1.700 ευρώ θα λάβουν εφάπαξ έκτακτο επίδομα 300 ευρώ
- Δεν θα δοθούν αυξήσεις για το 2009 στους μισθωτούς του δημοσίου που έχουν μεγαλύτερες αποδοχές.
- Το ίδιο ισχύει για τους δημόσιους λειτουργούς με ειδικά μισθολόγια όπως δικαστικοί, βουλευτές, γιατροί.
- Δεν θα δοθούν αυξήσεις στα πάσης φύσεως επιδόματα για το 2009 που λαμβάνουν οι ως ανω κατηγορίες.
«Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζουμε ότι οι μισθωτοί του δημοσίου με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα θα στηριχθούν ενώ οι υψηλομισθοι θα συνεισφέρουν στην εθνική προσπάθεια για τον περιορισμό των συνεπειών της κρίσης», υπογράμμισε ο υπουργός.
Για τους συνταξιούχους του δημoσίου ισχύει ανάλογη ρύθμιση: Σε όσους συνταξιούχους λαμβάνουν βασική σύνταξη έως και 800 ευρώ θα δοθεί έκτακτο βοήθημα 500 ευρώ. Πρόκεται για ποσό αφορολόγητο και χωρίς άλλες κρατήσεις. Επίδομα 300 ευρώ θα δοθεί σε όσους παίρνουν βασική σύνταξη έως και 1.100 ευρώ.
Διευρύνονται τα υπάρχοντα εισοδηματικά κριτήρια που αφορούν το ΕΚΑΣ. Δηλαδή ατομικά εισοδηματα από συντάξεις, βοηθήματα, μισθούς ημερομίσθια, επιδόματα, οικογενειακό εισόδημα.
Ταυτόχρονα, καθιερώνονται επιπλέον κλιμάκια εξομάλυνσης, που προστίθενται στα ήδη υπάρχοντα και έτσι όταν αυξάνονται οριακά τα εισοδηματα το ΕΚΑΣ δεν θα διακόπτεται όπως γινόταν μέχρι σήμερα. Ωφελούνται περίπου 60.000 χαμηλοσυνταξιούχοι.
Εκτακτη οικονομική εισφορά στα μεγάλα εισοδήματα
Επιβάλλεται έκτακτη οικονομική εισφορά 1.000 ευρώ στους πολίτες που δήλωσαν το 2008 (εισοδήματα 2007) συνολικό ατομικό εισόδημα από 60.000 έως 80.000 ευρώ.
2.000 ευρώ για 80.000 έως 100.000 ευρώ,
3.000 ευρώ από 100.000 έως 150.000 ευρώ,
5.000 ευρώ για όσους δήλωσαν πάνω από 150.000 ευρώ.
«Με αυτόν τον τρόπο όσοι έχουν υψηλότερα εισοδήματα θα συνεισφέρουν στην έκτακτη προσπάθεια για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης, χωρίς να ακυρώνεται η πολιτική σταδιακής μείωσης της άμεσης φορολογίας», δήλωσε ο υπουργός.
Συμβολική κράτηση στο μισθό των βουλευτών
- Επιβάλλεται κάθε μήνα για το 2009 συμβολική κράτηση 5% στο βασικό μισθό των βουλευτών. Θα αποδοθεί για την ενίσχυση πόρων του Εθνικού Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής.
Διάλογος με ΑΔΕΔΥ
Η κυβέρνηση Θα κάνει διάλογο με την ΑΔΕΔΥ για νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο για τους νεοπροσλαμβανόμενους από 1ης Ιανουαρίου 2010. Πρόκειται για μόνιμη διαρθρωτική αλλαγή, υπογράμμισε ο υπουργός.
Ανέφερε ακόμη πως για το 2009 θα γίνουν μόνο 12.000 προσλήψεις μόνιμων εργαζομένων.
Αλλαγές στο σύστημα είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών
Προχωρούμε, συνέχισε ο υπουργός, σε διαρθρωτικές αλλαγές όσον αφορά το σύστημα είσπραξης των ληξιπρόσθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο. Στόχος του θα είναι να μεγιστοποιήσουμε την είσπραξη οφειλών, ποσοτικός στόχος η εισρροή τουλάχιστον 1,8 δισ. ευρώ φέτος και γενικώς η αναβάθμιση του συστήματος είσπραξης ώστε να έχουμε καλύτερα και μόνιμα αποτελέσματα».
Ολοένα και δυσμενέστερες οι προβλέψεις για την έκταση της κρίσης
«Οι προβλέψεις για την έκταση και το βάθος αυτής της παγκόσμιας κρίσης γίνονται ολοένα και δυσμενέστερες. Οι συνθήκες υπό τις οποίες προγραμματίζουμε για το μέλλον μεταβάλλονται συνεχώς και επί το δυσμενέστερον. Αυτή είναι η πραγματικότητα και οφείλουμε να πούμε όλη την αλήθεια στον ελληνικό λαό. Οφείλουμε να λάβουμε τις αναγκαίες αποφάσεις με τρόπο σαφή και κοινωνικά δίκαιο», τόνισε ο κ. Παπαθανασίου.
«Η κυβέρνηση εφαρμόζει ολοκληρωμένο και συγκροτημένο σχέδιο για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης. Καταβάλλεται προσπάθεια να επιμεριστεί κατά τρόπο κοινωνικά δίκαιο το κόστος από την οικονομική κρίση. Κεντρική μας επιλογή η στήριξη των ασθενέστερων και να συνεισφέρουν οικονομικά ευπορότεροι στην προσπάθεια για έξοδο από την κρίση».
«Δεν θα χρειαστούν άλλα μέτρα»
Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το εάν θα ληφθούν και άλλα μέτρα εντός του έτους, εκτός από αυτά που ανακοινώθηκαν, ο υπουργός απάντησε: «Εκτιμούμε ότι δεν θα χρειαστούν άλλα μέτρα, αλλά δεν μπορώ να το εγγυηθώ».
Νωρίτερα, μετά τη συνεδρίαση της αρμόδιας Διυπουργικής Επιτροπής ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς χαρακτήρισε τις αποφάσεις για τους μισθούς στο Δημόσιο δυσάρεστες, αλλά κοινωνικά δίκαιες http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/03/18/1642686.htm .