Γρήγορη ένταξη στο ευρώ ζητεί η Λιθουανία

Τετάρτη, 18 Μαρτίου 2009 18:36

Την εξέταση όλων των πιθανών τρόπων που θα επιτρέψουν στην Λιθουανία να υιοθετήσει όσο το δυνατόν ταχύτερα το ευρώ με σκοπό την στήριξη της χώρας για την έξοδο από την οικονομική κρίση, ζήτησε ο Λιθουανός πρωθυπουργός ¶ντριους Κουμπίλιους.

«Δεν ζητάμε την χαλάρωση των κριτηρίων (για την ένταξη στην ζώνη του ευρώ). Θα συνεχίσουμε να εκπληρώνουμε τα καθήκοντα μας και αυτό το γνωρίζουν οι ευρωπαίοι εμπειρογνώμονες. Αλλά η ΕΕ πρέπει να αποφασίσει μόνη της για τα μέσα με τα οποία θα βγούμε από την κρίση και η γρήγορη ένταξη στο ευρώ είναι ένα από αυτά» δήλωσε ο κ. Κουμπίλιους, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Λιθουανίας, η χώρα θα έχει "προσεγγίσει" τα κριτήρια του Μάαστριχ νωρίτερα από το 2010.

«Από την πλευρά μας, μπορούμε να υιοθετήσουμε το ευρώ ανά πάσα στιγμή» συμπλήρωσε ο κ. Κουμπίλιους.

Η Λιθουανία είναι κράτος-μέλος της ΕΕ από το 2004 και υπολόγιζε ότι θα ενταχθεί στην ζώνη του ευρώ την 1η Ιανουαρίου 2007. Η ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είχαν τότε απορρίψει την είσοδο της στην ευρωζώνη λόγω του υψηλού πληθωρισμού.

Η ανάπτυξη της οικονομίας της Λιθουανίας για το 2008 ανήλθε στο 3,1% του ΑΕΠ, μετά από το ρεκόρ ανάπτυξης του 2007 που έφτασε στο 8,9% του ΑΕΠ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα