Ψηφίστηκε η ρύθμιση για αφορολόγητο

Στη Βουλή
Πέμπτη, 19 Μαρτίου 2009 11:18

Ψηφίστηκε χθες στη Βουλή το νομοσχέδιο για την κεφαλαιαγορά στο οποίο περιλαμβάνεται η ρύθμιση για την επαναφορά του αφορολόγητου των 10.500 ευρώ των ελευθέρων επαγγελματιών, όπως και η διάταξη για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση ύψους 500 ευρώ των ανέργων και χαμηλοσυνταξιούχων που εξυπηρετούν στεγαστικό δάνειο για την πρώτη κατοικία.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ο υπουργός Γιάννης Παπαθανασίου και ο υφυπουργός Αθανάσιος Μπούρας που υποστήριξαν το νομοσχέδιο, σημείωσαν ότι με την επαναφορά του αφορολόγητου η κυβέρνηση προσαρμόζεται στις ανάγκες της οικονομικής κρίσης.

«Η κυβέρνηση προσαρμόζεται στη διεθνή οικονομική κρίση και τις μεταβαλλόμενες συνθήκες. Κάτι που θεωρείται σωστό σήμερα, μπορεί αύριο να μην είναι» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπούρας απαντώντας στον ισχυρισμό του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου, ότι η επαναφορά του αφορολόγητου συνιστά «μνημείο ανικανότητας και αμηχανίας της κυβερνητικής παράταξης». Οσον αφορά, δε, τη ρύθμιση για την ενίσχυση της προστασίας των δανειοληπτών για στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας, ο κ. Μπούρας υπογράμμισε ότι με αυτή η κυβέρνηση υλοποιεί τις εξαγγελίες της για την προστασία των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων.

Tέλος παρεπιδημούντων

Στο μεταξύ ψηφίστηκε και η επίμαχη διάταξη για τη μείωση του τέλους παρεπιδημούντων από 2% σε 0,5%. Ο κ. Παπαθανασίου αναγνώρισε ότι το ισχύον μέτρο δεν ήταν πάρα πολύ δίκαιο ούτε δίκαια κατανεμημένο, γιατί υπήρχαν δήμοι με πολύ μεγάλη τουριστική κίνηση, ενώ οι διπλανοί δεν είχαν καθόλου πόρους.

Υπογράμμισε, όμως, ότι τόσο η ρύθμιση για το τέλος των παρεπιδημούντων όσο και η μείωση του ΕΤΑΚ των ξενοδόχων αποσκοπεί στην ενίσχυση του τουριστικού κλάδου που είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένος στη διεθνή οικονομική κρίση. Επανέλαβε, παράλληλα ότι οι χαμένοι πόροι για τους δήμους αντισταθμίζονται από τα έσοδα που έχουν από την αύξηση του ποσοστού των τελών κυκλοφορίας που εισπράττουν.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα