Στα 3.368 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών Ιανουαρίου, μικρότερο κατά 566 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2008.
Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, η εξέλιξη αυτή οφείλεται στον περιορισμό του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου κατά 972 εκατ. ευρώ, κυρίως εξαιτίας της μείωσης του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου εκτός καυσίμων και πλοίων κατά 603 εκατ. ευρώ και δευτερευόντως στη μείωση των καθαρών πληρωμών για εισαγωγές καυσίμων κατά 361 εκατ. ευρώ. Οι καθαρές πληρωμές για αγοραπωλησίες πλοίων παρέμειναν στάσιμες.
Η μείωση του εμπορικού ελλείμματος εκτός καυσίμων και πλοίων οφείλεται στο γεγονός ότι η δαπάνη για εισαγωγές μειώθηκε κατά 807 εκατ. ευρώ ή 24%, δηλαδή περισσότερο από ό,τι οι αντίστοιχες εισπράξεις από εξαγωγές (που μειώθηκαν κατά 204 εκατ. ευρώ ή 18%).
Η μείωση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών κατά 248 εκατ. ευρώ οφείλεται κυρίως στη μείωση του πλεονάσματος του ισοζυγίου μεταφορικών υπηρεσιών και δευτερευόντως στην αύξηση των καθαρών πληρωμών για λοιπές υπηρεσίες, ενώ η διεύρυνση του ελλείμματος του ισοζυγίου των εισοδημάτων αντανακλά κυρίως την αύξηση των καθαρών πληρωμών για τόκους μερίσματα και κέρδη.
Τέλος, η αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών μεταβιβάσεων οφείλεται , σύμφωνα με την ΤτΕ, στη μείωση των καθαρών μεταβιβάσεων προς τους λοιπούς εκτός γενικής κυβέρνησης τομείς, ενώ οι καθαρές μεταβιβάσεις από την ΕΕ προς τον τομέα της γενικής κυβέρνησης έμειναν ουσιαστικά αμετάβλητες.
Ισοζύγιο Κεφαλαιακών Μεταβιβάσεων
Τον Ιανουάριο του 2009 το ισοζύγιο κεφαλαιακών μεταβιβάσεων παρουσίασε πλεόνασμα 68,5 εκατ. ευρώ, σημαντικά μικρότερο από εκείνο του αντίστοιχου μήνα του 2008. (Οι κεφαλαιακές μεταβιβάσεις περιλαμβάνουν κυρίως τις καταβολές από τα Διαρθρωτικά Ταμεία -- πλην του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου -- και το Ταμείο Συνοχής, βάσει του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης.)
Συνολικό Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών και Κεφαλαιακών Μεταβιβάσεων
Το συνολικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαιακών μεταβιβάσεων παρουσίασε έλλειμμα 3.300 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2009, μικρότερο κατά 326 εκατ. ευρώ από ό,τι τον αντίστοιχο μήνα του 2008.
Ισοζύγιο Χρηματοοικονομικών Συναλλαγών
Τον Ιανουάριο του 2009 οι άμεσες επενδύσεις εμφάνισαν καθαρή εισροή ύψους 94 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα οι άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα από μη κατοίκους κατέγραψαν καθαρή εισροή 109 εκατ. ευρώ. Οι σημαντικότερες συναλλαγές αφορούν εισροή 75 εκατ. ευρώ από την Αυστριακή εταιρεία "Hofer KG" για τη συμμετοχή της στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της "Aldi Ελλάς Supermarket Συμμετοχική ΕΠΕ & ΣΙΑ ΕΕ" και εκροή (αποεπένδυση) 30 εκατ. ευρώ που αφορά την πώληση, από την "Wind PPC Holding" στην "Wind Hellas", της συμμετοχής της πρώτης στην "Tellas A.E." (πρόκειται για τη δεύτερη δόση από έξι συνολικά - η πρώτη δόση καταβλήθηκε τον Οκτώβριο του 2008). Οι άμεσες επενδύσεις στο εξωτερικό από κατοίκους κατέγραψαν καθαρή εκροή 15 εκατ. ευρώ χωρίς αξιοσημείωτες συναλλαγές.
Επίσης, την ίδια περίοδο στην κατηγορία των επενδύσεων χαρτοφυλακίου σημειώθηκε καθαρή εισροή ύψους 2.141 εκατ. ευρώ, η οποία οφείλεται κυρίως στην εισροή κεφαλαίων ύψους 2.028 εκατ. ευρώ επειδή μειώθηκαν οι τοποθετήσεις εγχωρίων θεσμικών επενδυτών σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του εξωτερικού, καθώς και στην εισροή κεφαλαίων ύψους 523 εκατ. ευρώ για αγορές ομολόγων και εντόκων του Ελληνικού Δημοσίου από μη κατοίκους, η οποία ήταν όμως σημαντικά μικρότερη από ό,τι τον Ιανουάριο του 2008 (6.600 εκατ. ευρώ). Οι κινήσεις αυτές αντισταθμίστηκαν εν μέρει από τη μικρή εκροή για αγορά μετοχών του εξωτερικού από κατοίκους Ελλάδος (ύψους 384 εκατ. ευρώ).
Όσον αφορά τις "λοιπές" επενδύσεις, καταγράφηκε καθαρή εισροή ύψους 1.258 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της αύξησης κατά 2.079 εκατ. ευρώ των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε καταθέσεις και repos στην Ελλάδα, η οποία υπερέβη κατά πολύ την εκροή κεφαλαίων (ύψους 500 εκατ. ευρώ) για την αποπληρωμή δανείων του τομέα της γενικής κυβέρνησης.
Στο τέλος Ιανουαρίου 2009 τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας διαμορφώθηκαν σε 2,5 δισεκ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι από την ένταξη της Ελλάδος στη ζώνη του ευρώ τον Ιανουάριο του 2001 τα συναλλαγματικά διαθέσιμα, σύμφωνα με τον ορισμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, περιλαμβάνουν μόνο το νομισματικό χρυσό, τη "συναλλαγματική θέση" στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τα "ειδικά τραβηκτικά δικαιώματα" και τις απαιτήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος σε ξένο νόμισμα έναντι κατοίκων χωρών εκτός της ζώνης του ευρώ. Αντίθετα, δεν περιλαμβάνουν τις απαιτήσεις σε ευρώ έναντι κατοίκων χωρών εκτός της ζώνης του ευρώ, τις απαιτήσεις σε συνάλλαγμα και σε ευρώ έναντι κατοίκων χωρών της ζώνης του ευρώ, και τη συμμετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος στο κεφάλαιο και στα συναλλαγματικά διαθέσιμα της ΕΚΤ.