Ανοδος του αργού πετρελαίου

Δευτέρα, 23 Μαρτίου 2009 06:47

Ανοδικά – στα υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα περίπου τεσσάρων ετών – κινήθηκε το αργό πετρέλαιο στη Ν. Υόρκη, καθώς το δολάριο διεύρυνε τις απώλειές του έναντι του ευρώ, αυξάνοντας την ελκυστικότητα των επενδύσεων σε εμπορεύματα φυσικής παραγωγής.

Το πετρέλαιο κινήθηκε ανοδικά για τρίτη ημέρα καθώς η υποχώρηση του δολαρίου βελτίωσε την ελκυστικότητα των εμπορευμάτων φυσικής παραγωγής που έγιναν φθηνότερα για κατόχους άλλων νομισμάτων. Το αργό για παράδοση Μαΐου αναρριχήθηκε 11% την εβδομάδα που πέρασε καθώς η Federal Reserve των ΗΠΑ ανακοίνωσε νέες πρωτοβουλίες για μείωση των επιτοκίων και οι κερδοσκόποι έγιναν περισσότερο απαισιόδοξοι για πρώτη φορά σε τρεις εβδομάδες.

Το αργό πετρέλαιο για παράδοση Μαΐου σημείωσε άνοδο έως 83 σεντς, ποσοστό 1,6%, φθάνοντας στα 52,90 δολ. το βαρέλι κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex). Αυτή ήταν η υψηλότερη τιμή από την 1η Δεκεμβρίου. Στις 11:41 π.μ. στη Σιγκαπούρη, το αργό διαπραγματεύθηκε στα 52,61 δολ. το βαρέλι.

Τα συμβόλαια σημείωσαν άνοδο 3 σεντς, φθάνοντας τα 52,07 δολ. το βαρέλι στις 20 Μαρτίου ωθώντας την εβδομαδιαία του άνοδο στο 11%. Οι τιμές κινήθηκαν ανοδικά μετά τα σχέδια της Federal Reserve να δαπανήσει 1,15 τρισ. δολ. για την αγορά ομολόγων και τίτλων με εξασφάλιση υποθήκης ωθώντας το δολάριο στα χαμηλότερα επίπεδα 10 εβδομάδων και καθιστώντας παράλληλα φθηνότερα τα εμπορεύματα φυσικής παραγωγής για αγοραστές εκτός ΗΠΑ.

Το δολάριο υποχώρησε στο 1,3619 ανά ευρώ νωρίς σήμερα στην Ασία από 1,3582 που ήταν αργά την Παρασκευή στη Ν. Υόρκη. Στις 19 Μαρτίου το αμερικανικό νόμισμα άγγιξε το 1,3738 έναντι του ευρώ, τα χαμηλότερα επίπεδα από τις 9 Ιανουαρίου.

Το πετρέλαιο κινήθηκε ανοδικά καθώς ανοδικά κινήθηκαν οι αμερικανικές και οι ασιατικές μετοχές εν μέσω αισιοδοξίας ότι οι κυβερνητικές προσπάθειες των ΗΠΑ θα περιορίσουν τη μεγαλύτερη οικονομική συρρίκνωση από τη Μεγάλη Ύφεση. Ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικών, Καόρου Γιοσάνο είπε ότι η οικονομία ενδέχεται να χρειαστεί νέα τονωτική ένεση ύψους 20 τρισ. γιέν (207 δισ. δολ.).

Το μπρεντ για παράδοση Μαΐου σημείωσε άνοδο έως 98 σεντς, ποσοστό 1,9%, φθάνοντας στα 52,20 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures Europe του Λονδίνου και στις 11:41 π.μ. στη Σιγκαπούρη διαπραγματεύθηκε στα 51,71 δολ. το βαρέλι. Το μπρεντ ισχυροποιήθηκε 1,1% φθάνοντας στα 51,22 δολ. στις 20 Μαρτίου, ωθώντας την εβδομαδιαία του άνοδο στο 12%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα