Προς αναβολή της απόφασης του ΟΠΕΚ για μείωση παραγωγής

Τετάρτη, 14 Νοεμβρίου 2001 18:56

Ο ΟΠΕΚ θα αναβάλει πιθανότατα την απόφασή του για νέα μείωση της ημερήσιας παραγωγής, λόγω έλλειψης συνεργασίας με τις εκτός ΟΠΕΚ πετρελαιοπαραγωγούς.

Ο Ιρανός υπουργός Πετρελαίου, Μπιτζάν Ζανγκανέχ, δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά από τέσσερις ώρες συνεδρίαση των υπουργών του ΟΠΕΚ ότι υπάρχει συμφωνία για μείωση -κατά 1,5 εκατομμύριο βαρέλια- αλλά υπό τον όρο ότι θα υπάρξει ανταπόκριση για μείωση της παραγωγής και από τις εκτός ΟΠΕΚ χώρες, περιλαμβανομένων της Ρωσίας, του Μεξικού και της Νορβηγίας.

Οι υπουργοί του ΟΠΕΚ αναμένεται να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στις 19:00’ ώρα Ελλάδας για να οριστικοποιήσουν τους ακριβείς όρους και τις λεπτομέρειες.

Καθοριστική για την απόφαση του ΟΠΕΚ είναι η στάση της Ρωσίας. Η Μόσχα έχει αυξήσει σημαντικά τις εξαγωγές αργού τα τελευταία χρόνια, ανεβάζοντάς τις, τον περασμένο μήνα στα τρία εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως και περιορίζεται σε μια συμβολική μείωση 30.000 βαρελιών.

Οι διαφωνίες μεταξύ εντός και εκτός ΟΠΕΚ έχουν σαν αποτέλεσμα αυτήν την ώρα την πτώση του μπρεντ για συμβόλαια παράδοσης Δεκεμβρίου κατά 1,62 δολάρια το βαρέλι, στα 20,05 δολάρια στη Νέα Υόρκη και στα 19,4 δολάρια στο Λονδίνο (μείωση 1,59 δολ.)



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα