Σε υψηλά επτά εβδομάδων ο Nikkei

Δευτέρα, 23 Μαρτίου 2009 10:21

¶λμα της τάξης του 3,4% σημείωσε σήμερα ο δείκτης Nikkei, ο οποίος έκλεισε στις 8.215,53 μονάδες –στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων επτά εβδομάδων.

Σημαντικό ρόλο έπαιξαν οι τραπεζικές μετοχές, μεταξύ των οποίων και η MUFG, οι οποίες ενισχύθηκαν σημαντικά χάρη στην αισιοδοξία που συνοδεύει τα σχέδια της αμερικανικής κυβέρνησης για ενίσχυση του χρηματοοικονομικού συστήματος.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξήγγειλαν γενναιόδωρα μέτρα χρηματοδότησης των ιδιωτών επενδυτών με στόχο την απαλλαγή των τραπεζών από τα τοξικά στοιχεία ενεργητικού έως το ποσό του ενός τρισ. δολαρίων, τα οποία ευθύνονται για το «πάγωμα» του δανεισμού και την εντατικοποίηση της ύφεσης στις ΗΠΑ.

Οι ειδήσεις αυτές ενθάρρυναν τους επενδυτές να αναλάβουν μεγαλύτερο ρίσκο, πυροδοτώντας έτσι ένα γενικότερο ράλι στις ιαπωνικές μετοχές.

«Οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν θα τους απογοητεύσει ξανά με τα μέτρα που λαμβάνει για τη σταθεροποίηση του χρηματοοικονομικού συστήματος», δήλωσε ο Τσουτόμου Γιαμάντα, αναλυτής αγοράς της Kabu.com Securities.

«Η πεποίθηση αυτή παρακίνησε τους συμμετέχοντες της αγοράς να στραφούν ξανά στις μετοχές», συμπλήρωσε.

Ο πιο διευρυμένος δείκτης Topix ενισχύθηκε κατά 3,5% κλείνοντας στις 791.56 μονάδες –το υψηλότερο επίπεδο μετά τις 4 Φεβρουαρίου. Οι υψηλές προσδοκίες για τα μέτρα που έχουν δρομολογήσει οι ΗΠΑ οδήγησαν τις προθεσμιακές συμβάσεις επί μετοχών (stock futures) σε άνοδο της τάξης του 2%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα