Εκρηκτική άνοδος στη Wall Street

Τρίτη, 24 Μαρτίου 2009 00:01
UPD:10:24
REUTERS/SHANNON STAPLETON

Στο ρυθμό του πολλά υποσχόμενου σχεδίου του Αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, για την αγορά «τοξικού» ενεργητικού τραπεζών αξίας 1 τρισ. δολαρίων κινήθηκαν χθες τα διεθνή χρηματιστήρια εν μέσω αισιοδοξίας ότι θα καταφέρει να σταθεροποιήσει το χρηματοοικονομικό τομέα και να οδηγήσει σε ανάκαμψη της οικονομίας, τη στιγμή δε που κάποιοι επενδυτές μίλησαν για απαρχή νέας ανόδου.

Ο δείκτης Dow Jones σημείωσε θεαματική άνοδο κατά 6,84% ανερχόμενος στις 7.775,86 μονάδες.

Κέρδη πάνω από 6% κατέγραψε και ο Nasdaq, ενώ ο S&P 500 εκτινάχθηκε κατά 7,08%.

Η αγορά έδωσε «ψήφο εμπιστοσύνης» στο σχέδιο της αμερικανικής κυβέρνησης αν και κάποιοι επενδυτές εμφανίστηκαν περισσότερο συγκρατημένοι λέγοντας ότι ακόμη παραμένει εκκρεμές το θέμα της αποτίμησης του επισφαλούς ενεργητικού.

Στην Ευρώπη, οι μετοχές σημείωσαν το υψηλότερο κλείσιμο σε διάρκεια μεγαλύτερη του ενός μηνός, ακολουθώντας το ράλι της Wall Street. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 ενισχύθηκε 3% στις 739,52 μονάδες, καταγράφοντας το υψηλότερο κλείσιμο από τις 19 Φεβρουαρίου. Οι μετοχές τραπεζών εκτινάχθηκαν στα ύψη καταγράφοντας κέρδη από 4,6% έως 15,7%.

Από τους επιμέρους χρηματιστηριακούς δείκτες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο ενισχύθηκε 2,9%, ο DAX στη Φραγκφούρτη 2,7% και ο CAC 40 στο Παρίσι 2,8%. Στο Τόκιο, ο δείκτης Νikkei ενισχύθηκε 3,4%, σημειώνοντας το υψηλότερο κλείσιμο σε διάρκεια επτά εβδομάδων.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD



Σχολιασμένα