Στα υψηλότερα τεσσάρων μηνών το αργό

Τρίτη, 24 Μαρτίου 2009 07:11

Ανοδικά, στα υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα περίπου τεσσάρων μηνών αναρριχήθηκε το αργό πετρέλαιο και ο χαλκός σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Νοέμβριο καθώς το αδύναμο δολάριο τόνωσε τη ζήτηση του καυσίμου ως εξασφάλιση έναντι του πληθωρισμού και εν μέσω εικασιών ότι η οικονομική κρίση δεν θα επιδεινωθεί.

Επίσης ανοδικά κινήθηκε η σόγια, το φυσικό αέριο, το βαμβάκι και ο καφές. Τα εμπορεύματα φυσικής παραγωγής στον Reuters/Jefferies CRB Index των 19 πρώτων υλών σημείωσαν άνοδο 7,1%, τη μεγαλύτερη από τον Οκτώβριο.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Μαΐου σημείωσε άνοδο 1,73 δολ., ποσοστό 3,3%, φθάνοντας στα 53,80 δολ. το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex), αφού νωρίτερα αναρριχήθηκε στα 54,05 δολ., τα υψηλότερα επίπεδα από την 1η Δεκεμβρίου. Οι τιμές του φυσικού αερίου σημείωσαν άνοδο 2,9% στη Ν. Υόρκη.

Ανοδικά κινήθηκαν οι μετοχές και τα εμπορεύματα φυσικής παραγωγής μετά την ανακοίνωση του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ για το σχέδιο αγοράς τοξικών περιουσιακών στοιχείων αξίας 1 τρισ. δολ. για να στηρίξει τις πιστώσεις. Ανοδικά κινήθηκαν οι αμερικανικές και οι ευρωπαϊκές μετοχές εν μέσω προσδοκιών ότι η τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης θα θέσουν τέλος στη χειρότερη παγκόσμια οικονομική κρίση από τη Μεγάλη Ύφεση.

Το δολάριο υποχώρησε έως 1,1% έναντι του ευρώ και διαπραγματεύθηκε στο 1,3636 δολ. Το ευρώ άγγιξε το 1,3738 δολ. στις 19 Μαρτίου, τα χαμηλότερα επίπεδα από τις 9 Ιανουαρίου.

Ο χαλκός για παράδοση σε τρεις μήνες αναρριχήθηκε 105 δολ., ποσοστό 2,7%, φθάνοντας στα 4.060 δολ. ο μετρικός τόνος στο London Metal Exchange (LME) μετά την άνοδο των εισαγωγών επεξεργασμένου χαλκού της Κίνας σε ποσοστό 50% τον Φεβρουάριο σε σύγκριση με τον Ιανουάριο, τροφοδοτώντας τις εικασίες ότι η ζήτηση του χαλκού από τη μεγαλύτερη χώρα κατανάλωσής του στον κόσμο, αυξάνεται. Ο χαλκός που χρησιμοποιείται για την κατασκευή καλωδίων και αγωγών σημείωσε άνοδο 2,5% στη Ν. Υόρκη.

Το μπρεντ για παράδοση Μαΐου διαπραγματεύθηκε στα 53,30 δολ. το βαρέλι, 17 σεντς χαμηλότερα, στο ICE Futures του Λονδίνου, στις 12:05 μ.μ. ώρα Σιγκαπούρης. Χθες τα συμβόλαια του μπρεντ σημείωσαν άνοδο 2,52 δολ. ποσοστό 4,4%, φθάνοντας στα 53,47 δολ. το βαρέλι. Οι τιμές έκλεισαν στα υψηλότερα επίπεδα από τις 28 Νοεμβρίου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα