Ευρωζώνη: Βελτίωση μεταποίησης, υπηρεσιών το Μάρτιο

Τρίτη, 24 Μαρτίου 2009 12:36
UPD:13:51

Αυξημένοι εμφανίζονται οι δείκτες για τη μεταποίηση και τις υπηρεσίες στην Ευρωζώνη το Μάρτιο, σύμφωνα με την αρχική μέτρηση του Markit.

Ειδικότερα, ο PMI για τη μεταποίηση αυξήθηκε στις 34,0 μονάδες από τις 33,5 μονάδες του Φεβρουαρίου. Ο PMI για τις υπηρεσίες ανήλθε στις 40,1 μονάδες από 39,2 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.

Και οι δύο δείκτες διαμορφώθηκαν σε επίπεδα υψηλότερα απ’ ό,τι ανέμεναν οι οικονομολόγοι, ωστόσο παραμένουν κάτω από τις 50 μονάδες, που σηματοδοτούν την ανάπτυξη.

«Τα στοιχεία για τον προκαταρκτικό PMI το Μάρτιο ολοκληρώνουν το πλέον εξασθενημένο τρίμηνο από την έναρξη της διεξαγωγής της σφυγμομέτρησης στα μέσα του 1998 και προδιαθέτουν για ενδεχόμενη συρρίκνωση του ΑΕΠ στο πρώτο τρίμηνο του 2009 σε ποσοστό μεγαλύτερο της συρρίκνωσης 1,5% του ΑΕΠ που καταγράφηκε στο τελευταίο τρίμηνο του 2008», σχολίασε ο επικεφαλής οικονομολόγος στη Markit, Κρις Ουίλιαμσον.

Όπως σημείωσε, πάντως, εξακολουθούν να υπάρχουν κάποιες αχτίδες ελπίδας. «Κατά πρώτον, η εμπιστοσύνη στον τομέα υπηρεσιών ανέκαμψε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι μηνών. Κατά δεύτερον, οι μεταποιητικές επιχειρήσεις ανέφεραν πτώση ρεκόρ των αδιάθετων αποθεμάτων και μια επιβράδυνση του ρυθμού μείωσης των νέων παραγγελιών, παρέχοντας ένδειξη για μια νέα επιβράδυνση του ρυθμού συρρίκνωσης της παραγωγής στη μεταποίηση τους επόμενους μήνες.»



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα