Επ. Αντ.: Απαιτείται αλλαγή του νομικού καθεστώτος στις Κεντρικές Λαχαναγορές

Τρίτη, 24 Μαρτίου 2009 16:40
UPD:25/03/2009 01:59

Την ανάγκη μεταβολής του ισχύοντος νομικού καθεστώτος στις Κεντρικές Λαχαναγορές, προκειμένου να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός και να μειωθούν οι τιμές των προϊόντων επισημαίνει η Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Με απόφασή της διαπιστώνει ακόμη πως το Σωματείο Φορτοεκφορτωτών «Αγ. Γεράσιμος» κατέχει δεσπόζουσα θέση στην αγορά υπηρεσιών φορτοεκφόρτωσης στην Κεντρική Λαχαναγορά Αθηνών, «την οποία εκμεταλλεύεται καταχρηστικά με την επιβολή μη εύλογων όρων συναλλαγής, κατά παράβαση του δικαίου του ανταγωνισμού». Σημειώνει όμως πως δεν μπορεί να του επιβάλει πρόστιμο σε βάρος του «δεδομένου ότι το ζήτημα συναρτάται με την υφιστάμενη νομοθεσία».

Αναλυτικά η απόφαση της Επιτροπής:

Έκδοση απόφασης από την Επιτροπή Ανταγωνισμού σχετικά με την καταγγελία

α) της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Οπωρολαχανεμπόρων (εντός Κεντρικής Λαχαναγοράς Αθηνών),

β) του Συνδέσμου Εμπόρων Κεντρικής Λαχαναγοράς Αθηνών, γ) του Συνδέσμου Εμπόρων Κεντρικής Λαχαναγοράς Θεσσαλονίκης κατά

α) του Σωματείου Φορτοεκφορτωτών και Κομιστών Νωπών Ειδών Κεντρικής Λαχαναγοράς Αθηνών υπό την επωνυμία "Ένωσης - ¶γιος Γεράσιμος", και

β) του Σωματείου Φορτοεκφορτωτών Κεντρικής Λαχαναγοράς Θεσσαλονίκης, για παράβαση των άρθρων 82 ΣυνθΕΚ και 2 του ν. 703/77, όπως ισχύει.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, εξέδωσε στις 19 Μαρτίου 2009 την υπ. αριθμ. 438/V/2009 Απόφασή της σχετικά με την καταγγελία α) της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Οπωρολαχανεμπόρων (εντός Κεντρικής Λαχαναγοράς Αθηνών), β) του Συνδέσμου Εμπόρων Κεντρικής Λαχαναγοράς Αθηνών, γ) του Συνδέσμου Εμπόρων Κεντρικής Λαχαναγοράς Θεσσαλονίκης κατά α) του Σωματείου Φορτοεκφορτωτών και Κομιστών Νωπών Ειδών Κεντρικής Λαχαναγοράς Αθηνών υπό την επωνυμία "Ένωσις - ¶γιος Γεράσιμος", και β) του Σωματείου Φορτοεκφορτωτών Κεντρικής Λαχαναγοράς Θεσσαλονίκης, για παράβαση των άρθρων 82 ΣυνθΕΚ και 2 του ν. 703/77, όπως ισχύει.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού, αφού έλαβε υπόψη τους ισχυρισμούς των μερών, αποφάσισε ότι:

α) το Σωματείο Φορτοεκφορτωτών "Αγ. Γεράσιμος" κατέχει δεσπόζουσα θέση στην αγορά υπηρεσιών φορτοεκφόρτωσης στην Κεντρική Λαχαναγορά Αθηνών, την οποία εκμεταλλεύεται καταχρηστικά με την επιβολή μη εύλογων όρων συναλλαγής, κατά παράβαση του δικαίου του ανταγωνισμού (άρθρο 2 ν. 703/1977).

β) Όσον αφορά την Κεντρική Λαχαναγορά Θεσσαλονίκης δεν προέκυψαν στοιχεία ικανά να στοιχειοθετήσουν παράβαση εκ μέρους του εκεί δραστηριοποιούμενου Σωματείου.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή Ανταγωνισμού αποδέχθηκε ότι η τιμολόγηση των φορτοεκφορτωτικών εργασιών στη Λαχαναγορά Αθηνών από το υφιστάμενο Σωματείο "Αγ. Γεράσιμος" είναι καταχρηστική, αφού επιβάλλονται μη εύλογες τιμές παροχής των εν λόγω υπηρεσιών. Η συμπεριφορά αυτή του Σωματείου ευνοείται και επιβάλλεται στους τρίτους από την Επιτροπή Ρυθμίσεως Φορτοεκφορτώσεων Ξηράς (ΕΡΦΞΑ), η οποία καθορίζει με απόφασή της εγκρινόμενη από τον αρμόδιο Υπουργό Εργασίας τη συγκεκριμένη τιμολόγηση, παρεμποδίζοντας έτσι τον καθορισμό της φορτοεκφορτωτικής αμοιβής με ελεύθερη διαπραγμάτευση και τη δυνατότητα ανταγωνιστικής συμπεριφοράς.

Ομοίως, η Επιτροπή Ανταγωνισμού έκρινε καταχρηστική την τιμολόγηση μη παρασχεθεισών φορτοεκφορτωτικών εργασιών στη Λαχαναγορά Αθηνών από το υφιστάμενο Σωματείο "Αγ. Γεράσιμος", τουλάχιστον ως προς την αξίωση αμοιβής ακόμη και σε περίπτωση μη παροχής υπηρεσιών λόγω ανεπάρκειας προσωπικού σε ώρες αιχμής.

Από τα ανωτέρω προκύπτει ότι το νομοθετικό καθεστώς λειτουργίας της Κεντρικής Λαχαναγοράς Αθηνών περιέχει διατάξεις οι οποίες δεν είναι συμβατές με τους κανόνες της Συνθήκης των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Επομένως, η Ελληνική Δημοκρατία υποχρεούται να θεσπίσει τα μέτρα εκείνα που θα εξασφαλίσουν την συμβατότητα του Εθνικού νομικού καθεστώτος της Κεντρικής Λαχαναγοράς Αθηνών προς τις διατάξεις της ΣυνθΕΚ. Τα μέτρα αυτά θα πρέπει να ληφθούν εντός εύλογης προθεσμίας, η οποία συναρτάται με την πολυπλοκότητα του ζητήματος και την ανάγκη μη διατάραξης της εύρυθμης λειτουργίας της Κεντρικής Λαχαναγοράς Αθηνών.

Σε συνέχεια των ανωτέρω και σύμφωνα με το διατακτικό της Απόφασης η Επιτροπή Ανταγωνισμού:

- Θέτει την καταγγελία στο αρχείο, ως προς το σκέλος της που αφορά την Κεντρική Λαχαναγορά Θεσσαλονίκης.

- Διαπιστώνει παράβαση του άρθρου 2 του Ν. 703/1977 αναφορικά με το Σωματείο Φορτοεκφορτωτών και Κομιστών Νωπών Ειδών Κεντρικής Λαχαναγοράς Αθηνών υπό την επωνυμία "Ένωσις - ¶γιος Γεράσιμος.

- Υποχρεώνει το Σωματείο Φορτοεκφορτωτών και Κομιστών Νωπών Ειδών Κεντρικής Λαχαναγοράς Αθηνών υπό την επωνυμία "Ένωσις - ¶γιος Γεράσιμος να παύσει την παράβαση και να την παραλείπει στο μέλλον

- Δεν επιβάλλει πρόστιμο σε βάρος του ως άνω Σωματείου δεδομένου ότι το ζήτημα συναρτάται με την υφιστάμενη νομοθεσία.

- Διαπιστώνει την ανάγκη μεταβολής του ισχύοντος νομικού καθεστώτος, στις Κεντρικές Λαχαναγορές, ώστε αυτό να καταστεί συμβατό με τις κοινοτικές και εθνικές διατάξεις περί προστασίας του ανταγωνισμού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα