Σε άνοδο του πληθωρισμού οδηγεί η υποτίμηση της στερλίνας

Τετάρτη, 25 Μαρτίου 2009 16:05

Αιφνιδιαστική άνοδο σημείωσε το Φεβρουάριο ο ετήσιος πληθωρισμός στη Βρετανία, καθώς οι έμποροι λιανικής μετακύλυσαν σταδιακά στους καταναλωτές την αύξηση στο κόστος των εξαγωγών εξαιτίας της υποτίμησης της στερλίνας.

Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) αυξήθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο, αγγίζοντας 3,2% από 3% τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Βρετανική Στατιστική Υπηρεσία.

Η απροσδόκητη αυτή αύξηση διέψευσε τις προβλέψεις για απότομη μείωση και αποτέλεσε την αφορμή για αποστολή νέας επιστολής από τον διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας στον Υπουργό Οικονομικών ¶λιστερ Ντάρλινγκ.

Στην επιστολή αυτή, ο Μέρβιν Κινγκ επιχειρεί να εξηγήσει στον Υπουργό γιατί ο πληθωρισμός παραμένει σε επίπεδα 1% πάνω από το 2% που αποτελεί τον επίσημο στόχο. Όπως αναφέρει, η «ελαφρώς μεγαλύτερη από το αναμενόμενο» άνοδος του ΔΤΚ οφείλεται ενδεχομένως στη μετακύλιση του κόστους από την υποτίμηση της στερλίνας στους επενδυτές, καθώς ο δείκτης απαρτίζεται σε σημαντικό ποσοστό από εισαγόμενα προϊόντα.

Οι ειδικοί όμως εκτιμούν ότι ο ΔΤΚ θα υποχωρήσει κάτω του 2% τους ερχόμενους μήνες, καθώς θα γίνει αισθητή η επίδραση από τη μείωση στις τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ η παρατεινόμενη ύφεση πιστεύεται ότι θα οδηγήσει τη ζήτηση σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα.

Πηγή: The Independent



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • GBPUSD



Σχολιασμένα