Συνάντηση των 20 ή συνάντηση των δύο;

O ευρωπαϊκός Τύπος για τη σύνοδο του G20
Τετάρτη, 25 Μαρτίου 2009 17:01
UPD:27/03/2009 16:48

"Δέκα ημέρες πριν από τη συνάντηση κορυφής των 20 υπάρχουν πολλοί λόγοι για να είμαστε επιφυλακτικοί", σχολιάζει η γαλλική εφημερίδα Le Monde:

"Πρώτον παρά τις προσπάθειες της νέας αμερικανικής κυβέρνησης η κρίση δεν παρουσιάζει καμία ένδειξη βελτίωσης.

Δεύτερον οι υποσχέσεις που δόθηκαν στην συνάντηση της Ουάσιγκτον δεν τηρούνται και πληθώρα κυβερνήσεων μπαίνει στον πειρασμό του προστατευτισμού.

Τρίτον, οι προετοιμασίες της συνόδου κορυφής μοιάζουν με εκείνες της συνόδου κορυφής των 7, στις οποίες το ζητούμενο είναι οι αντιπαραθέσεις ΗΠΑ και Ευρώπης, όπως και τώρα.

Και τέταρτον, οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί δεν έχουν κοινές θέσεις για την υπέρβαση της κρίσης. Η Γαλλία θέλει κατ' αρχήν να ρυθμίσει τον χρηματοπιστωτικό τομέα, που ήταν και ο καταλύτης για την σημερινή κρίση, ενώ οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι δεν διορθώνεις το σπίτι σου, όταν έχουν πρόβλημα τα θεμέλιά του."

"Η αντιπαράθεση ΗΠΑ και Κίνας απειλεί να μετατρέψει την σύνοδο κορυφής των 20 σε σύνοδο των δύο", υπογραμμίζει η ιταλική εφημερίδα La Stampa:

"Ο Αμερικανός πρόεδρος προσπαθεί να βγάλει από το χειρότερο αδιέξοδο της ιστορίας του το αμερικανικό έθνος, χωρίς να χάσει τον διεθνή ηγετικό ρόλο του, ο άλλος, ο Κινέζος πρόεδρος, ξέρει πολύ καλά ότι η ζυγαριά δίνει το οικονομικό και πολιτικό προβάδισμα στην Ασία. Έτσι είναι ελάχιστα διατεθειμένος να δεχθεί μαθήματα και επιδιώκει να συμμετέχει πιο ενεργά στη αναδιάρθρωση παγκόσμιων κανόνων και θεσμών.

Το χειρότερο θα είναι η όλη συζήτηση στην σύνοδο κορυφής να περιστραφεί γύρω από το ποιος έχει το πάνω χέρι και να λήξει η σύνοδος χωρίς συγκεκριμένα αποτελέσματα. Δυστυχώς όμως αυτή φαίνεται ως η πλέον ρεαλιστική κατάληξη."

Πηγή: Deutsche Welle



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα