Αντίθετοι οι αρχιτέκτονες στην κατάργηση ημιυπαίθριων χώρων

Τετάρτη, 25 Μαρτίου 2009 17:26

Την έντονη αντίθεσή του στο ενδεχόμενο να καταργηθούν οι ημιυπαίθριοι χώροι επειδή από ένα πολύτιμο εργαλείο στα χέρια του μελετητή έγινε η αιτία να δημιουργηθεί μια νέα γενιά αυθαιρέτων, υπογραμμίζει με ψήφισμά του ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων και καλεί τους χρήστες να αρνηθούν να δεχθούν νέα χαράτσια, και ξεκαθαρίζει ότι ο κλειστός ημιυπαίθριος δεν μπορεί να νομιμοποιηθεί.

Συγκεκριμένα σε ψήφισμά του ο ΣΑΔΑΣ -Πανελλήνιας Ενωσης Αρχιτεκτόνων, αναφέρει ότι οι ημιυπαίθριοι χώροι θεσμοθετήθηκαν με κριτήριο την αρτιότερη αρχιτεκτονική αντιμετώπιση, τη λειτουργία των κατασκευών σε σχέση με το ίδιο το κτήριο, αλλά και με το περιβάλλον, τις κλιματολογικές συνθήκες της χώρας μας και την εξοικονόμηση ενέργειας.

Παρότι από ένα πολύτιμο εργαλείο στα χέρια του μελετητή έγινε η αιτία να δημιουργηθεί μια νέα γενιά αυθαιρέτων κατά την άποψη του ΣΑΔΑΣ θα ήταν μεγάλο λάθος να καταργηθούν οι ημιυπαίθριοι χώροι λόγω του γεγονότος αυτού, όπως θα ήταν λάθος να μην τροποποιηθούν συγκεκριμένες διατάξεις του ΓΟΚ ώστε να ανακοπεί η τάση για συνέχιση της αυθαιρεσίας προς την κατεύθυνση αυτή, μιας και από το 1985, οπότε και εφαρμόζεται ο ισχύων ΓΟΚ, πολλά πράγματα έχουν αλλάξει.

Κατόπιν αυτών υποστηρίζει ότι οι ενέργειες στις οποίες θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα η πολιτεία είναι η διαβούλευση για το πώς θα συνεχίσουμε με βάση μια θλιβερή πραγματικότητα, η εγκατάλειψη των προεκλογικών εξαγγελιών και σκοπιμοτήτων και η σθεναρή άρνηση σε νέες γενιές αυθαιρέτων.

Ο ΣΑΔΑΣ υποστηρίζει ακόμη ότι η άρνηση του χρήστη να δεχθεί νέα υπέρογκα χαράτσια πρέπει να είναι δεδομένη όταν μάλιστα στο μεγαλύτερο ποσοστό για τον ημιυπαίθριο «ως κλειστό χώρο» έχει πληρώσει:

1. τον πωλητή

2. την εφορία

3. το ΙΚΑ

4. τον Δήμο /ΔΕΗ κ.λπ.

Τονίζει κατηγορηματικά ότι ο κλειστός ημιυπαίθριος χώρος δεν μπορεί να νομιμοποιηθεί αφού κάτι τέτοιο θα ήταν αντισυνταγματικό στον βαθμό που αυξάνει τον Σ.Δ. και θα δημιουργούσε πολλαπλά προβλήματα και παρενέργειες σε σχέση με ιδιοκτησίες στις οποίες εφαρμόζεται ο νόμος.

Καλεί τέλος την πολιτεία να δώσει αυτή τη φορά συγκεκριμένες και σαφείς κατευθύνσεις εφαρμόζοντας ένα πλέγμα αποφάσεων για την αποτροπή της αυθαίρετης δόμησης.

Ε.ΣΩΤ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα