Ρουμανία: Ενεκρίθη η λήψη δανείου €20 δισ. από το ΔΝΤ

Πέμπτη, 26 Μαρτίου 2009 08:26

Η ρουμανική κυβέρνηση σε συνεδρίασή της ενέκρινε την επίσημη επιστολή πρόθεσης προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), αλλά και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για τη χορήγηση δανείου. Η εξέλιξη αυτή, σημειώθηκε μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων μεταξύ κλιμακίου του ΔΝΤ και εκπροσώπων της ρουμανικής κυβέρνησης, αλλά και της Εθνικής Τράπεζας της Ρουμανίας.

Πρόκειται για συνολικό πακέτο εξωτερικής δανειοδότησης, οικονομικού ύψους 20 δισ. ευρώ, με περίοδο ενεργοποίησης τους επόμενους 24 μήνες, σύμφωνα με τον υπεύθυνο της αποστολής του ΔΝΤ, στο Βουκουρέστι, Τζέφρεϊ Φρανκς.

Το δάνειο που θα διαθέσει το ΔΝΤ, είναι στα 12,95 δισ. ευρώ, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δεσμεύεται για τη διάθεση κεφαλαίων 5 δισ. ευρώ, ενώ η Παγκόσμια Τράπεζα θα διαθέσει 1,5 δισ. ευρώ. Παράλληλα, το τελικό οικονομικό ύψος του συνολικού δανειοδοτικού πακέτου θα συμπληρωθεί με τη διάθεση 1 δισ. ευρώ, από άλλους δανειοδοτικούς οργανισμούς.

Σύμφωνα με την επίσημη άποψη της κυβέρνησης Μποκ, η δανειοδότηση αυτή, έχει προληπτικό χαρακτήρα και θα αξιοποιηθεί για τη συνέχιση της αναπτυξιακής προσπάθειας στη ρουμανική οικονομία, αλλά και για την ενίσχυση των αποθεμάτων ξένου συναλλάγματος.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα