Απομακρύνεται από το πράσινο όνειρο η Βρετανία

Πέμπτη, 26 Μαρτίου 2009 11:46

Ισχυρό πλήγμα δέχθηκε χθες το όραμα της Βρετανίας να εξελιχθεί σε παγκόσμιο ηγέτη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), μετά την ανακοίνωση του μεγαλύτερου επενδυτή αιολικής ενέργειας παγκοσμίως ότι θα προβεί σε σταδιακές περικοπές του επενδυτικού του προγράμματος στη χώρα.

Η απόφαση της Iberdrola Renewables να περιορίσει τις επενδύσεις της στη Βρετανία κατά 300 εκατ. λίρες –σε ποσοστό άνω του 40%– είναι το νέο εμπόδιο που ορθώνεται στα σχέδια του Γκόρντον Μπράουν για κάλυψη του 35% των αναγκών της χώρας σε ηλεκτρισμό από τις ΑΠΕ έως το 2020.

Η αύξηση από 5% που είναι σήμερα σε 35% προϋποθέτει την επένδυση 100 εκατ. λιρών –οι επενδύσεις στην αιολική ενέργεια, ωστόσο, έχουν σημειώσει κατακόρυφη πτώση εξαιτίας της στενότητας των πιστώσεων εν μέσω οικονομικής κρίσης και της μείωσης στην τιμή του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και του άνθρακα. Οι καθυστερήσεις, επίσης, στην απόκτηση πρόσβασης στο εθνικό δίκτυο και στην έκδοση της προγραμματισμένης άδειας επιδεινώνουν την κατάσταση στον κλάδο.

«Απομακρυνόμαστε από το στόχο μας», προειδοποιεί ο Τζόναθον Πόριτ, επικεφαλής της Επιτροπής Αειφόρου Ανάπτυξης της Βρετανίας. «Εδώ και χρόνια γίνονται συζητήσεις στη Βρετανία, σήμερα όμως η κυβέρνηση έχει ελάχιστο χρόνο για να το δρομολογήσει. Οι επενδυτές δεν θεωρούν τη Βρετανία ένα καλό μέρος για επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», επισημαίνει.

Πηγή: The Times



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • GBPUSD



Σχολιασμένα