ΕΕΤΤ: Πρόστιμα ύψους 7,5 εκατ. ευρώ στον ΟΤΕ

Πέμπτη, 26 Μαρτίου 2009 17:58
UPD:18:01

Την επιβολή διοικητικών προστίμων συνολικού ύψους 7.500.000 ευρώ στην ΟΤΕ Α.Ε. για παράβαση της νομοθεσίας περί ηλεκτρονικών επικοινωνιών καθώς και της νομοθεσίας περί προστασίας του ανταγωνισμού, με αποτέλεσμα τη σημαντική καθυστέρηση στην ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας στην Ελληνική Περιφέρεια αποφάσισε η Ολομέλεια της ΕΕΤΤ.

Ειδικότερα, η ΕΕΤΤ επέβαλε πρόστιμο 2.000.000 ευρώ για παράβαση της νομοθεσίας περί ηλεκτρονικών επικοινωνιών και 5.000.000 ευρώ για παράβαση της νομοθεσίας περί προστασίας του ανταγωνισμού, για το λόγο ότι η εταιρεία ΟΤΕ Α.Ε. καθυστέρησε υπέρμετρα και αδικαιολόγητα την παράδοση μισθωμένων κυκλωμάτων στην εταιρεία ΗΕLLAS ON LINE (HOL).

Η ΕΕΤΤ, όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της, προέβη στη συγκεκριμένη απόφαση γιατί η υπέρμετρη καθυστέρηση στην παροχή των κυκλωμάτων, η οποία επί της ουσίας ισοδυναμεί με άρνηση, είχε ως αποτέλεσμα να ζημιωθεί η HOL στα μάτια των εν δυνάμει πελατών της, κυρίως στην Περιφέρεια της Ελλάδος. Κύρια συνέπεια, προστίθεται στην ανακοίνωση, ήταν να απολέσει η HOL μεγάλο μέρος των πελατών της, αλλά και να μην καταφέρει να προσεγγίσει νέους, λόγω μη δυνατότητας να τους παράσχει εγκαίρως τις πωλούμενες και υποσχεθείσες ευρυζωνικές υπηρεσίες, προϋπόθεση των οποίων αποτελούσαν τα αιτηθέντα μισθωμένα κυκλώματα.

Eπίσης, η ΕΕΤΤ επέβαλε πρόστιμο 500.000 ευρώ στην εταιρεία ΟΤΕ Α.Ε. λόγω μη συμμόρφωσής της με την Απόφαση Προσωρινών Μέτρων που έλαβε τον Ιούλιο του 2008, με την οποία καλούσε την ΟΤΕ Α.Ε. να προβεί εντός συγκεκριμένης προθεσμίας στην παράδοση τεσσάρων μισθωμένων κυκλωμάτων στην εταιρεία ΗΕLLAS ON LINE.

Κατόπιν διενέργειας σχετικής έρευνας, εξέδωσε απορριπτική Απόφαση επί καταγγελίας της εταιρείας NEWSPHONE HELLAS S.A. κατά της ΟΤΕ Α.Ε., η οποία αφορούσε σε μη νόμιμη χρήση από την ΟΤΕ Α.Ε. του σύντομου κωδικού 131, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην κείμενο νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο. Αίτημα της “NEWSPHONE HELLAS S.A ήταν να υποχρεωθεί η ΟΤΕ Α.Ε. αφενός να καταργήσει οποιαδήποτε παραπομπή με ηχογραφημένο μήνυμα ή άλλο τρόπο από το 131 στον κωδικό του 11888, και αφετέρου να χρησιμοποιεί τον κωδικό 131 αποκλειστικά για την παροχή υπηρεσίας πληροφοριών σχετικά με το δίκτυό της.

Κατόπιν διενέργειας σχετικής έρευνας, απηύθυνε Σύσταση στην ΟΤΕ Α.Ε. σχετικά με καταγγελία της εταιρείας NEWSPHONE κατά της εν λόγω εταιρείας για παράβαση της νομοθεσίας περί ηλεκτρονικών επικοινωνιών αναφορικά με την παροχή υπηρεσιών καταλόγου. Ειδικότερα, η εταιρεία NEWSPHONE με την καταγγελία της ανέφερε ότι η ΟΤΕ Α.Ε. αρνείτο να της παράσχει τα στοιχεία των συνδρομητών της σε CD αξιοποιήσιμης και επεξεργάσιμης μορφής. Ωστόσο, η ΕΕΤΤ κατά την εκτίμηση της βαρύτητας της εν λόγω παράβασης έλαβε υπόψη το γεγονός ότι ο ΟΤΕ τελικώς προέβη στην παροχή του αιτούμενου από την καταγγέλλουσα εταιρεία επίδικου CD, σε επεξεργάσιμη και αξιοποιήσιμη μορφή.

Τέλος, κατά τη σημερινή της συνεδρίαση, η Ολομέλεια της ΕΕΤΤ κατόπιν διενέργειας σχετικής ακρόασης, δεν διαπίστωσε παραβίαση από την εταιρεία ΟΤΕ Α.Ε. όσον αφορά την υποχρέωσή της για προσήκουσα δημοσιοποίηση των οικονομικών της προτάσεων (προγραμμάτων) αναφορικά με το οικονομικό πρόγραμμα «Conn X Τalk», το οποίο είχε εγκριθεί με Απόφαση της ΕΕΤΤ τον Ιούλιο του 2007.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΟΤΕ



Σχολιασμένα