Μυτιληναίος: Στα ¤18,5 εκατ. τα καθαρά κέρδη το 2008

Αυξήθηκαν οι πωλήσεις
Πέμπτη, 26 Μαρτίου 2009 20:24

Σε 18,5 εκατομμύρια ευρώ διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας του ομίλου Μυτιληναίος το 2008, σύμφωνα με οικονομικά αποτελέσματα που έδωσε στη δημοσιότητα. Επίσης, πέρυσι σημειώθηκε αύξηση των πωλήσεων.

Πιο αναλυτικά, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών ανήλθε σε 976 εκατ. ευρώ έναντι των 913 εκατ. ευρώ του προηγούμενου έτους. Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της εταιρείας, η αύξηση των πωλήσεων είναι ιδιαίτερα σημαντική λαμβάνοντας υπόψη ότι επιτεύχθηκε σε αρνητική συγκυρία εξέλιξης στην ισοτιμία δολ./ευρώ (μ.ο. 2008: 1,48), γεγονός που μεταφράζεται και σε αρνητική επίδραση στο κύκλο εργασιών κατά 50 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, η καταγραφή ιστορικού υψηλού για την τιμή του πετρελαίου σε επίπεδα άνω των 140 δολ./βαρέλι τους προηγούμενους μήνες είχε ως αποτέλεσμα τη σημαντική αύξηση στοιχείων κόστους όπως πρώτες ύλες και ναύλα/μεταφορικά. Τα ανωτέρω σε συνδυασμό με το γεγονός ότι κατά την τρέχουσα περίοδο ενσωματώθηκαν μόνο 10 εκατ. ευρώ κεφαλαιακά κέρδη από τη συμφωνία με την Endesa Hellas (η σημαντική συνεισφορά από το τομέα της ενέργειας αναμένεται να αποτυπωθεί στα αποτελέσματα του 2009), συνετέλεσαν στη διαμόρφωση καθαρών κερδών μετά από φόρους σε 31,3 εκατ. ευρώ ενώ τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν σε 18,5 εκατ. ευρώ.

Τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 117,6 εκατ. ευρώ από 153,7 εκατ. ευρώ στην αντίστοιχη περίοδο του 2007, μείωση η οποία προήλθε κυρίως κατά 29 εκατ. ευρώ από την αρνητική για τον Όμιλο ισοτιμία δολ./ευρώ και κατά 27 εκατ. ευρώ από τις υψηλές τιμές πετρελαίου της περιόδου, καθώς και τις αυξημένες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ακόμη πως στον Τομέα Μεταλλουργίας και Μεταλλείων το 2009 αναμένεται να είναι παγκοσμίως μια από τις πιο δύσκολες χρονιές των τελευταίων δεκαετιών. Ο συνδυασμός, μειωμένης ζήτησης έως και 50% (κυρίως λόγω της κατάστασης στην αυτοκινητοβιομηχανία και τις κατασκευές), των ταχύτατα αυξανόμενων αποθεμάτων και της νομισματικής αστάθειας εγγυώνται καθεστώς χαμηλών προσδοκιών για όλο το κλάδο.

Οσον αφορά στην εταιρία ΜΕΤΚΑ το 2008 ο κύκλος εργασιών ανήλθε στα 381,5 εκατ. ευρώ έναντι 284,2 εκατ. ευρώ το 2007 (αύξηση 34%) ενώ τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 66,9 εκατ. ευρώ από 57,1 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2007 (αύξηση 17%). Ο όμιλος σημειώνει πως το περιθώριο κέρδους EBITDA εξακολουθεί να παραμένει σε πολύ υψηλό επίπεδο (17,5%) τόσο σε απόλυτο μέγεθος, όσο και συγκρινόμενο με το διεθνή ανταγωνισμό. Τέλος, τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν σε 41,4 εκατ. ευρώ έναντι 36,8 εκατ. ευρώ.

Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων της ΜΕΤΚΑ, ανέρχεται σε 1,5 δισ. ευρώ (συμβολαιοποιημένα και ανατεθειμένα έργα) εκ των οποίων άνω του 60% των έργων αφορούν σε δραστηριότητες στο εξωτερικό. Στην ανακοίνωση σημειώνεται ακόμη πως η εταιρεία βρίσκεται στην τελική ευθεία διαπραγματεύσεων για μια σειρά από εξίσου μεγάλα έργα σε Ελλάδα και εξωτερικό με υψηλές πιθανότητες επιτυχίας, που αναμένεται, εφόσον ολοκληρωθούν αισίως, να οδηγήσουν τον κύκλο εργασιών και τα κέρδη σε νέα ιστορικά υψηλά τα επόμενα έτη.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΜΥΤΙΛ



Σχολιασμένα