Συνέχεια στην κόντρα ΥΠΕΧΩΔΕ - Ν.Ανατ. Αττικής

Παρασκευή, 27 Μαρτίου 2009 14:09
UPD:14:12

Συνεχίζεται η κόντρα ΥΠΕΧΩΔΕ - Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής για το θέμα της κατασκευής του έργου των Νέων Αυτοκινητοδρόμων Αττικής.

Χθες, μετά την απόφαση του Νομαρχιακού Συμβολίου να επιστρέψει ως ελλιπή στο υπουργείο τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/03/26/1645834.htm , το ΥΠΕΧΩΔΕ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία μεταξύ άλλων χαρακτηρίζει ανακριβή τον ισχυρισμό ότι δημιουργούνται προβλήματα «εξαιτίας της προώθησης ενός έργου χωρίς οποιαδήποτε διαβούλευση με την τοπική κοινωνία».

Επίσης, τονίζεται ότι η υποβληθείσα και στη Νομαρχία Ανατολικής Αττικής ΜΠΕ έχει όλη την απαιτούμενη για τη διαβούλευση πληρότητα, υπερβαίνοντας κατά πολύ τα συνήθη επίπεδα των ΜΠΕ, προκειμένου να εκπονηθεί και εκδοθεί η τελική πράξη της Διοίκησης δηλαδή η ΚΥΑ Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων του έργου. Επιπρόσθετα, επισημαίνεται ότι η Ν.Α. Ανατολικής Αττικής δεν μπορεί να ζητά πρωθύστερα μελέτες και στοιχεία που θα προκύψουν από τις μελέτες εφαρμογής του έργου, όπως οδοποιίας, κυκλοφοριακών ρυθμίσεων κ.λπ. που υποχρεωτικά έπονται της ΚΥΑ Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων.

Μάλιστα, το ΥΠΕΧΩΔΕ υπογραμμίζει πως σύμφωνα με τον Νόμο 1650/1986, δεν προβλέπεται διαδικασία επιστροφής των υποβληθεισών ΜΠΕ από τις Νομαρχίες στις αρμόδιες περιβαλλοντικές αρχές με το αίτημα της επανυποβολής, και σε περίπτωση που οι Νομαρχίες δεν απαντήσουν εντός των οριζόμενων από το νόμο προθεσμιών, η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων μπορεί να χορηγηθεί και χωρίς τις γνωμοδοτήσεις τους, αμέσως μετά την παρέλευση της προθεσμίας (άρθρο 4 του Νόμου). Επομένως, καταλήγει το ΥΠΕΧΩΔΕ, η Ν.Α. Ανατολικής Αττικής προτείνει και μάλιστα εντέλλεται κατά παράβαση του Νόμου την επανυποβολή της ΜΠΕ.

Οι θέσεις αυτές, απαντά με νέα ανακοίνωσή της η Νομαρχία Ανατ. Αττικής, «επιβεβαιώνουν για μια ακόμη φορά την άρνηση των υπεύθυνων να προχωρήσουν έστω και σε ένα στοιχειώδη διάλογο με την αυτοδιοίκηση προκειμένου να αντιμετωπιστούν συγκεκριμένα προβλήματα που δημιουργούνται εξαιτίας του ότι κάποιοι επιμένουν να σχεδιάζουν για μας χωρίς εμάς».

«Όσοι προσπαθούν να προωθήσουν έργα που ο σχεδιασμός τους γίνεται με συστηματική αγνόηση των απόψεων των τοπικών κοινωνιών, καιρός είναι να αντιληφθούν ότι ο ρόλος της αυτοδιοίκησης δεν είναι του βωβού παρατηρητή, όπως επιδιώκουν, αλλά του εκφραστή τεκμηριωμένων προτάσεων που θα διεκδικηθούν αταλάντευτα μέχρι τέλους», καταλήγει η ανακοίνωση της Νομαρχίας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα