Morgan Stanley: Συστάσεις για τις τραπεζικές μετοχές

Δευτέρα, 30 Μαρτίου 2009 10:15

Εύσημα για την Alpha Bank και επιφυλάξεις για Eurobank, Πειραιώς και Εθνική, περιέχει η έκθεση της Morgan Stanley για τις ελληνικές τράπεζες, η οποία αποτελεί και την πρώτη ουσιαστική κάλυψη του κλάδου από τον οίκο.

Η MS ξεχωρίζει από τις πρώτες λέξεις την Alpha θεωρώντας τη μάλιστα ως την κορυφαία επιλογή ενώ παρουσιάζει τη Eurobank ως τη λιγότερο προτιμητέα. Ο οίκος επίσης αναμένει πορεία ανάλογη της αγοράς για τις Εθνική και Πειραιώς.

Ειδικότερα, η Morgan Stanley δίνει για την Εθνική Τράπεζα τιμή-στόχο τα 10,50 ευρώ και σύσταση equalweight όπως επίσης και για την Πειραιώς με τιμή τα 3,8 ευρώ. Για τις δύο αυτές μετοχές θεωρεί ότι θα κινηθούν ανάλογα με την αγορά και μάλιστα ότι θα υποχωρήσουν σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα.

Για την EFG Eurobank δίνει σύσταση underweight με τιμή-στόχο τα 3 ευρώ, που σημαίνει ότι η μετοχή θα πρέπει να κινηθεί χειρότερα από το σύνολο της αγοράς, ενώ αντίθετα για την Alpha Bank η σύσταση είναι overweight και τιμή-στόχο τα 5,30 ευρώ, διακρίνοντας δηλαδή μόνο γι' αυτήν προοπτικές.

Ισχυρό δίκτυο

Μάλιστα για την Alpha Bank, θεωρεί ότι διαθέτει ισχυρό δίκτυο και ένα από τα πιο συντηρητικά χαρτοφυλάκια δανείων με έκθεση κυρίως στην ελληνική αγορά η οποία της αποφέρει το 84% των προ φόρων κερδών.

Οι αρνητικές εκτιμήσεις της για τη Eurobank αποδίδονται στο γεγονός ότι το ενεργητικό του ομίλου είναι «ευαίσθητο» σε επιδράσεις από τη μεγάλη της έκθεση στην Ανατολική Ευρώπη, το μεγάλο ποσοστό στην καταναλωτική πίστη αλλά και τη στρατηγική της γρήγορης ανάπτυξης.

Ο επενδυτικός οίκος επισημαίνει ακόμη ότι η Εθνική Τράπεζα θεωρείται γενικά η κυρίαρχη τραπεζική δύναμη στην εγχώρια αγορά, δεδομένης της πλεονεκτικής πρόσβασής της στη χρηματοδότηση και της ισορροπημένης αναλογίας δανείων προς καταθέσεις. Η Morgan Stanley σημειώνει πως αποδέχεται τη συγκεκριμένη θετική άποψη, ωστόσο εκτιμά πως της έχει ήδη προσφέρει ένα σημαντικό discount στη μετοχή. Επίσης εκτιμά ότι υπάρχουν ρίσκα λόγω της έκθεσής της στην Τουρκία, η οποία της αποφέρει το 30% των προ φόρων κερδών.

Για την Πειραιώς τονίζει ότι έχει υψηλή έκθεση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, όπου είναι χορηγημένο το 19% των δανείων, ωστόσο διαθέτει καλύτερη κεφαλαιακή θέση από την EFG Eurobank από την οποία αποτιμάται σημαντικά χαμηλότερα.

Συνολικά εκτιμά ότι εκτός και εάν επικρατήσει ένα έντονα πτωτικό σενάριο, οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σε καλή θέση ώστε να αντιμετωπίσουν μια σημαντική επιδείνωση των θεμελιωδών τους μεγεθών. Φυσικά δεν αρνείται ότι θα βρεθούν αντιμέτωπες με σημαντικές προκλήσεις στο επόμενο διάστημα και δηλώνει επιφυλακτική απέναντι στους παίκτες με τη μεγαλύτερη έκθεση στη ΝΑ Ευρώπη (Eurobank και Πειραιώς).

Κόστος χρηματοδότησης

Το άλλο μεγάλο ζήτημα που εξετάζει είναι η αύξηση του κόστους χρηματοδότησης, παρά το γεγονός ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν είναι τόσο μοχλευμένες όσο οι άλλες ευρωπαϊκές. Ο οίκος αναφέρει τα σημαντικά εμπόδια που προκύπτουν από τη διεύρυνση του spread στα ελληνικά ομόλογα. Βέβαια η χρηματοδότηση δεν θα σταματήσει, όμως θα επηρεαστεί η απόδοση κεφαλαίου εκτιμώντας ότι θα υποχωρήσει από τα επίπεδα του 25-30% που ήταν τα περασμένα χρόνια σε επίπεδα μεταξύ 15% (εκτίμηση για την Εθνική) και 10% (Eurobank) κατά το 2011.

Γ. ΣΑΚΚΑΣ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΑΛΦΑ
  • ΕΤΕ
  • ΕΥΡΩΒ
  • ΠΕΙΡ



Σχολιασμένα