Ετήσιες ζημίες 42,9 εκ. ευρώ για τον όμιλο Μαΐλλη

Τρίτη, 31 Μαρτίου 2009 09:57
UPD:10:00

Διεύρυνση των ζημιών του, μετά φόρους, στα 42,9 εκ. ευρώ από 38,6 εκ. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα, ανακοίνωσε για το 2008 ο όμιλος Μαΐλλη. Τα καθαρά έσοδα από πωλήσεις μειώθηκαν κατά 7,5% στα 340,5 εκ. ευρώ.

Τα προσαρμοσμένα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (προσαρμοσμένο EBITDA) υποχώρησαν σε 15,3 εκ. ευρώ, έναντι αντίστοιχου προσαρμοσμένου EBITDA 18,9 εκ. ευρώ το 2009, και τα δημοσιευμένα EBITDA διαμορφώθηκαν σε ζημίες 2,1 εκ. ευρώ, έναντι κερδών 7,0 εκ. ευρώ το 2007.

Σημειώνεται ότι το EBITDA του 2008 έχει επιβαρυνθεί σημαντικά από έκτακτες δαπάνες, συναλλαγματικές διαφορές, υποτίμηση αποθεμάτων καθώς και αύξηση προβλέψεων για απομείωση απαιτήσεων και αποθεμάτων.

«Κατά τους πρώτους οκτώ μήνες υπήρξε μια συνεχής βελτίωση σε επίπεδο κερδοφορίας και ταμειακών ροών. Από το Σεπτέμβριο όμως και ως συνέπεια της δραματικής επιδείνωσης της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και της κατάρρευσης των τιμών των πρώτων υλών, ολόκληρη η αλυσίδα εφοδιασμού (μέταλλα και πλαστικά) εγκλωβίστηκε με υψηλά επίπεδα ακριβών αποθεμάτων. Ξεκίνησε έτσι μια απότομη και έντονη προσπάθεια μείωσης αποθεμάτων (destocking), η οποία επέδρασε περαιτέρω αρνητικά στη συνολική ζήτηση και την παραγωγική δραστηριότητα τόσο στο σύνολο της αγοράς όσο και στον Όμιλο μας», δήλωσε ο κ. Ιωάννης Κούρουγλος, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου.

Όπως τόνισε, ο όμιλος έχει λάβει αποφασιστικά και δυναμικά μέτρα μείωσης του κόστους, βελτίωσης της παραγωγικότητας και διατήρησης της ρευστότητας. «Πιστεύουμε ότι ο Όμιλος σήμερα είναι σε πολύ καλύτερη θέση ώστε να βελτιώσει σημαντικά την κερδοφορία και εν γένει την απόδοσή του μόλις οι συνθήκες στην αγορά ανακάμψουν», σημείωσε.

Σημειώνεται ότι εντός του τέταρτου τριμήνου του 2008 και του πρώτου τριμήνου του 2009 έχουν τεθεί σε εφαρμογή τα ακόλουθα:

α. Προσωρινή διαθεσιμότητα προσωπικού στις παραγωγικές μονάδες της Ελλάδας, της Columbia (Ιταλία) και του Καναδά.

β. Αναδιάρθρωση των υποστηρικτικών λειτουργιών και των αποθηκών στην κεντρική Ευρώπη.

γ. Μείωση προσωπικού στην Αγγλία.

δ. Διακοπή λειτουργίας παραγωγής αυτόματων μηχανών στη Γερμανία και μεταφορά της δραστηριότητας αυτής στα εργοστάσια της Ιταλίας και του Καναδά.

ε. Αναστολή παραγωγής στο εργοστάσιο ταινίας πολυπροπυλενίου στην Ισπανία.

Το συνολικό ετήσιο όφελος των παραπάνω ενεργειών – το μεγαλύτερο μέρος του οποίου θα αρχίσει να εμφανίζεται σταδιακά εντός του 2009 – έχει υπολογιστεί σε 5,8 εκ. ευρώ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα