Δύσκολο έως αδύνατο κάνουν οι τράπεζες το δανεισμό στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, υποστηρίζει το 81% των επιχειρηματιών που πήρε μέρος σε έρευνα της Kapa Research για το ΕΒΕΑ.
Όπως τόνισε ο Πρόεδρος του επιμελητηρίου παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, τρεις στις τέσσερις ελληνικές επιχειρήσεις θεωρούν απαραίτητο για τη λειτουργία τους τον τραπεζικό δανεισμό. Οι ανάγκες για κεφάλαια κίνησης είναι αυτές που αναδεικνύονται ως ένα από τα πλέον αναγκαία τραπεζικά προϊόντα ώστε να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να ανταπεξέλθουν αυτή την περίοδο έντονης κάμψης στην αγορά και ύφεσης. Πρόσθεσε δε πως από τις μισές περίπου ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν αναζητήσει κεφάλαια στις τράπεζες το τελευταίο εξάμηνο (ανεξαρτήτως του ΤΕΜΠΜΕ) μόλις στο 41% εγκρίθηκε κάποια χρηματοδότηση κάνοντας το πλαίσιο λειτουργίας του ¼ περίπου των επιχειρήσεων ασφυκτικό.
Έξι στους 10 επιχειρηματίες υποστηρίζουν πως στον τραπεζικό κλάδο δεν λειτουργεί ουσιαστικά το τελευταίο εξάμηνο ο υγιής ανταγωνισμός κάνοντας ακόμη δυσκολότερη την κατάσταση για τις μεσαίες και μικρότερες επιχειρήσεις. Το 81% των επιχειρηματιών υποστηρίζει πως οι τράπεζες ουσιαστικά κάνουν από δύσκολο έως αδύνατο τον τραπεζικό δανεισμό στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, αυτές δηλαδή που έχουν σήμερα περισσότερη ανάγκη από δανειακή στήριξη ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στην κρίση, αφού όπως τονίζουν θέτουν δυσμενέστερους όρους για την χρηματοδότησή τους.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, μόλις το 19% των επιχειρήσεων θεωρεί εύκολο τον τραπεζικό δανεισμό σήμερα, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό τον Μάιο του 2007 ήταν περίπου 60%.
Ο κ. Μίχαλος πρόσθεσε πως ως αποτέλεσμα της περιοριστικής πολιτικής των τραπεζών, ενώ το ποσοστό των επιχειρήσεων που είναι δανεισμένες για πάγια έχει αυξηθεί σε σχέση με το 2007, το ποσοστό όσων δανείζονται κεφάλαια κίνησης έχει μειωθεί οδηγώντας ένα σημαντικό αριθμό επιχειρήσεων στα πρόθυρα της διακοπής της δραστηριότητάς τους. Τα παραπάνω στοιχεία, σύμφωνα με την έρευνα, σε συνδυασμό με τα προβλήματα μείωσης της ζήτησης στην αγορά έχουν οδηγήσει χιλιάδες επιχειρήσεις σε δυσχερή θέση: 176.000 επιχειρήσεις αδυνατούν ήδη να εξυπηρετήσουν το δανεισμό τους ενώ άλλες 153.000 εκτιμούν ότι θα βρεθούν σε αντίστοιχη αδυναμία τους επόμενους μήνες.
Επίσης, οι ρυθμοί άντλησης κεφαλαίων μέσω του ΤΕΜΠΜΕ κρίνονται ακόμη χαμηλοί.