Αδιαφανή διαχείριση του ΤΕΜΠΜΕ καταγγέλλουν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ

Τετάρτη, 01 Απριλίου 2009 11:45
UPD:12:23

Αδιαφανή διαχείριση του ΤΕΜΠΜΕ, κομματικές παρεμβάσεις και αποκλεισμό δεκάδων χιλιάδων επιχειρήσεων στην Κρήτη, καταγγέλλουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καρχιμάκης και Βασίλης Κεγκέρογλου, σε ερώτησή τους προς τους υπουργούς Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη, Οικονομίας & Οικονομικών Γ. Παπαθανασίου και Δικαιοσύνης Ν. Δένδια.

Όπως υποστηρίζουν, η εφαρμογή του προγράμματος επιδοτούμενων επιτοκίων του ΤΕΜΠΜΕ αποκλείει:

· Τις νέες επιχειρήσεις μέχρι 3 ετών.

· Τις επιχειρήσεις που στις τρεις τελευταίες χρήσεις έχουν μια ζημιογόνο ακόμη και με 1 €.

· Τις επιχειρήσεις μεταποίησης και εμπορίας Αγροτικών προϊόντων όταν η ωφέλεια μετακυλύεται στους παραγωγούς .

· Τις επιχειρήσεις με εξαγωγικό προσανατολισμό όταν η χρηματοδότηση αφορά τη στήριξη του δικτύου και

· Τις επιχειρήσεις με χρηματοοικονομικές δυσχέρειες.

Σύμφωνα εξάλλου με τους δύο βουλευτές, «οι Τράπεζες εκμεταλλευόμενες το ασαφές πλαίσιο απέτρεπαν και αποτρέπουν τους επιχειρηματίες να χρησιμοποιήσουν το πρόγραμμα, δεν πρωτοκολλούν καν τα αιτήματα και θέτουν δικά τους υποκειμενικά κριτήρια για τον προσδιορισμό της αξιοπιστίας και της φερεγγυότητας των επιχειρήσεων. Προκειμένου δε να προχωρήσουν το αίτημα ζητούν το ποσό της δανειοδότησης να κατατεθεί σε προθεσμιακό λογαριασμό ή να αποπληρώνει άλλο δάνειο ακόμη κι αν αυτό εξυπηρετείται κανονικά».

Επιπρόσθετα, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κάνουν λόγο για «ρουσφετολογική διασωλήνωση βουλευτικών γραφείων και παραγόντων της ΝΔ με ορισμένους Διευθυντές κυρίως κρατικών τραπεζών, οι οποίοι ενημερώνουν τους κομματικούς παράγοντες πουλώντας εκδούλευση και απαιτώντας πολιτική υποταγή από μικρομεσαίους επιχειρηματίες».

Με βάση τα ανωτέρω οι κκ. Καρχιμάκης και Κεγκέρογλου ερωτούν τους υπουργούς:

». Αν έχει εξεταστεί το μέγεθος των παρεμβάσεων για την κατά παραγγελία προώθηση των φακέλων, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα και τις καταγγελίες;

2. Τι συγκεκριμένο θα πράξουν για την άρση των αδικιών που έχουν γίνει μέχρι σήμερα εις βάρος χιλιάδων επιχειρήσεων;

3. Αν σκοπεύουν να αναθεωρήσουν τις διαδικασίες που προβλέπονται και να ενισχύσουν το πρόγραμμα του ΤΕΜΠΜΕ για να καλύψουν τις ανάγκες των μικρών επιχειρήσεων και της πραγματικής οικονομίας;

4. Ο Υπουργός Δικαιοσύνης θα ενεργοποιήσει τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές και στους τέσσερεις Νομούς της Κρήτης έτσι ώστε να διερευνηθούν τα παραπάνω και να αποδοθούν ευθύνες ποιοι διευθυντές Τραπεζών ενημερώνουν παρανόμως βουλευτικά γραφεία και κομματικούς παράγοντες της Ν.Δ. για την έγκριση δανείων από το ΤΕΜΠΜΕ. »



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα