ΕΤΕπ : Χρηματοδοτήσεις 1,6 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα

Τετάρτη, 01 Απριλίου 2009 14:47
UPD:14:50

Οπως ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ, Πλούταρχος Σακελλάρης, υπογράφονται αύριο μεταξύ της ETEπ και των τραπεζών Alpha Bank και Eurobank συμφωνίες συνεργασίας συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ για την δανειοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Χρηματοδοτήσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ προς την Ελλάδα με ευνοϊκούς όρους τιμολόγησης και στόχο να διοχετευθεί ρευστότητα στην πραγματική οικονομία, αλλά και να στηριχθούν έργα υποδομής σε διάφορους τομείς, ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ, Πλούταρχος Σακελλάρης, υπογράφονται αύριο μεταξύ της ETEπ και των τραπεζών Alpha Bank και Eurobank συμφωνίες συνεργασίας συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ για την δανειοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Η σχετική συμφωνία προβλέπει ότι οι δύο τράπεζες θα διπλασιάσουν το ποσό με αποτέλεσμα τα κεφάλαια που θα είναι διαθέσιμα για την ενίσχυση της ρευστότητας των μικρομεσαίων να ανέλθουν σε ένα δισ. ευρώ, με ευνοϊκούς όρους τιμολόγησης. Ο κ. Σακελλάρης ανακοίνωσε ότι η ΕΤΕπ βρίσκεται σε συζητήσεις και με άλλες ελληνικές τράπεζες για την σύναψη παρόμοιων συμφωνιών ώστε να διοχετευθεί "φθηνό" χρήμα στην αγορά.

Επίσης, ανακοινώθηκε η υπογραφή συμφωνίας μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες για τη χρηματοδότηση με 10 εκατ. ευρώ της ανέγερσης πυροσβεστικών σταθμών, συνολικού προϋπολογισμού 20 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο της υλοποίησης έργων ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Ιδιωτικού και Δημοσίου Τομέα). Όπως ανακοίνωσε ο κ. Σακελλάρης η δραστηριότητα της ΕΤΕπ στον τομέα αυτό θα είναι σημαντική και στόχος είναι η υπογραφή και άλλων συμφωνιών πολλών εκατ.ευρώ.

Στην Ελλάδα φέτος οι υπογραφές δανείων αναμένεται να ανέλθουν σε 1,6 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 60% σε σχέση με τον μέσο όρο της περασμένης τετραετίας. Οι χρηματοδοτήσεις, διευκρίνισε ο κ. Σακκελάρης θα καλύψουν όλους τους σημαντικούς τομείς όπως μεταφορές, ενέργεια, ΣΔΙΤ, καθώς και χρηματοδότηση μικρών, μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων. Μεταξύ των στόχων της ΕΤΕπ είναι και η σύναψη συμφωνιών με την Τοπική Αυτοδιοίκηση για την υλοποίηση των επενδυτικών τους έργων. Στο πλαίσιο αυτό βρίσκεται σε συζητήσεις με Δήμους όπως της Κομοτηνής, της Βέροιας κλπ.

Τέλος, όπως επισημανθηκε, η ΕΤΕπ σε συνεργασία με οργανισμούς όπως η Παγκόσμια Τράπεζα, ενισχύει το τραπεζικό σύστημα της ευρύτερης περιοχής της Βαλκανικής με 24,5 δισ. ευρώ για τα επόμενα δύο χρόνια, στηρίζοντας έτσι εμμέσως και τις ελληνικές τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη χρονικά περίοδο λόγω των επιπτώσεων από την διεθνή οικονομική κρίση.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΑΛΦΑ
  • ΕΥΡΩΒ



Σχολιασμένα