Deloitte: Σε σημαντικές αλλαγές οδηγείται ο κλάδος της υγείας

Δευτέρα, 06 Απριλίου 2009 12:40

Καθώς ο κλάδος της υγείας προσπαθεί να αντιμετωπίσει τους αυξανόμενους κινδύνους στο επιχειρηματικό και οικονομικό περιβάλλον, μία νέα έρευνα της Deloitte, η οποία πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Economist Intelligence Unit, αποκαλύπτει ότι η πλειοψηφία των στελεχών του κλάδου θεωρεί απαραίτητο να γίνουν σημαντικές αλλαγές στη στρατηγική των εταιριών τους, αν θέλουν να επιβιώσουν την επόμενη δεκαετία.

Πιο συγκεκριμένα, τρία στα τέσσερα στελέχη που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι η εταιρία τους πρέπει να πραγματοποιήσει σημαντικές αλλαγές σε κάποια από τα τμήματά της ώστε να ανταποκριθεί στις αυξανόμενες προκλήσεις, ενώ ένα στα τέσσερα στελέχη θεωρεί ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές σε ολόκληρο το φάσμα της εταιρίας τους. Στις φαρμακευτικές εταιρίες, το 30% των στελεχών πιστεύει ότι η τωρινή στρατηγική πρέπει να αναπροσαρμοστεί εξ’ ολοκλήρου, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στις εταιρίες βιοτεχνολογίας ανέρχεται στο 82%.

Ακόμα, στη Δυτική Ευρώπη, όπου οι αγορές αναπτύσσονται με αργούς ρυθμούς από το 2001, το 31% των στελεχών θεωρεί απαραίτητη την αλλαγή στρατηγικής, ενώ στις ΗΠΑ, περίπου ένα στα πέντε στελέχη δήλωσε ότι η εταιρία πρέπει να επαναπροσδιορίσει τη στρατηγική που ακολουθεί στις χονδρικές πωλήσεις για να αποσοβήσει πιθανούς μελλοντικούς κινδύνους. Παράλληλα, το 41% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, τα στελέχη πωλήσεων πρέπει να αποκτήσουν μεγαλύτερη εμπειρία και γνώση σε θέματα οικονομικής φύσης, ώστε να μπορούν να εξηγούν με σαφήνεια τα οικονομικά πλεονεκτήματα των προϊόντων στους ασθενείς, στους ιατρούς και στους υπόλοιπους πελάτες τους.

Ακόμα, το 44% προβλέπει ότι ο ρόλος του outsourcing θα ενισχυθεί σημαντικά, καθώς την επόμενη δεκαετία οι περισσότερες επιστημονικές ανακαλύψεις και τα αρχικά στάδια των ερευνών θα πραγματοποιούνται στις μικρές εταιρίες του κλάδου.

Τέλος, το 26% αναμένει ότι οι κίνδυνοι από την Έρευνα & Ανάπτυξη νέων προϊόντων θα αυξηθούν σε μεγάλο βαθμό, ενώ ένα στα τρία στελέχη δήλωσε ότι θα αντιμετωπίσει αυτούς τους κινδύνους αυξάνοντας τις δαπάνες.

«Το υψηλό κόστος της Έρευνας και Ανάπτυξης, ο ανταγωνισμός στις τιμές, τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας που έληξαν, καθώς και, σε κάποιες περιπτώσεις, η πτώση των τιμών των μετοχών των εταιριών, είχαν ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες στον κλάδο της υγείας τα τελευταία χρόνια. Οι εταιρίες πλέον αντιλαμβάνονται ότι δε μπορούν να βασίζουν την ανάπτυξή τους στις μελλοντικές αποδόσεις των νέων προϊόντων που ετοιμάζουν, αλλά πρέπει να επαναξιολογήσουν τη στρατηγική τους και να προχωρήσουν σε σημαντικές αλλαγές που θα τους επιτρέψουν να αντιμετωπίσουν με επιτυχία τις προκλήσεις του διαρκώς μεταβαλλόμενου οικονομικού και επιχειρηματικού περιβάλλοντος στο οποίο δραστηριοποιούνται, αν θέλουν να επιβιώσουν μακροπρόθεσμα», δήλωσε ο κ. Χρήστος Κωνσταντίνου, Partner και υπεύθυνος του Συμβουλευτικού Τμήματος της Deloitte Ελλάδας.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την έγκυρη ετήσια έκθεση «Healthcare Consulting Marketplace 2009–2012» της εταιρίας Kennedy Consulting Research & Advisory, η Deloitte κατέκτησε για τέταρτη συνεχή χρονιά την πρώτη θέση ανάμεσα σε 20 πολυεθνικές εταιρίες παροχής επαγγελματικών υπηρεσιών όσον αφορά στο μερίδιο αγοράς συμβουλευτικών υπηρεσιών και στο ρυθμό ανάπτυξης, βάσει των οικονομικών αποτελεσμάτων του 2007. Πρόκειται για μία ακόμα σημαντική διάκριση για την Deloitte, η οποία έχει ηγετική παρουσία στον κλάδο υγείας, παρέχοντας επαγγελματικές υπηρεσίες σε μεγάλες εγχώριες και πολυεθνικές εταιρίες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα